po to, by lepiej smakowały dania świąteczne.
Ponieważ Mamusia ma dietę, szczególnie szukałam przepisu na ciasto korzenne dietetyczne, bez cukru i tłuszczu.
Szukajcie a znajdziecie.... i ja znalazłam w bardzo popularnej kiedyś książce
"Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego.
Przepis z tej książki Piernik żydowski bardzo mi się spodobał.
Ponieważ w przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i przełożyć galaretką owocową.
Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ
A więc do dzieła!
Piernik żydowski przekładany
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 szklanka miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 szklanka skruszonych orzechów włoskich
- 500 ml gęstego przecieru owocowego
- 1 łyżeczka żelatyny
Jaja, rum, sodę i korzenie utrzyj z miodem. Wymieszaj z maką po czym wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Górę posyp orzechami (opcjonalnie).
Piecz ciasto w temp. 170 st. C do suchego patyczka.
Wystudź ciasto. Do rondelka włóż przecier, dodaj żelatynę i podgrzewaj mieszając aż będzie gorący. Jeśli przecier jest rzadki dodaj więcej żelatyny.
Przestudź po czym przekładaj nim piernika w dowolny sposób.
Ja upiekłam ciasto w prostokatnej foremce dlatego przeciełam je na trzy blaty.
Magdalena - Słodkie okruszki
Bożena - Moje kucharzenie
Małgosia - Jedz i smakuj
Marzena - Kulinarna Maniusia
Dorota - EsmeraldaZeSmakiem
Wystudź ciasto. Do rondelka włóż przecier, dodaj żelatynę i podgrzewaj mieszając aż będzie gorący. Jeśli przecier jest rzadki dodaj więcej żelatyny.
Przestudź po czym przekładaj nim piernika w dowolny sposób.
Ja upiekłam ciasto w prostokatnej foremce dlatego przeciełam je na trzy blaty.
Wypiekały w korzennym klimacie
Joanna - Różowa kuchniaMagdalena - Słodkie okruszki
Bożena - Moje kucharzenie
Małgosia - Jedz i smakuj
Marzena - Kulinarna Maniusia
Dorota - EsmeraldaZeSmakiem
Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam równie serdecznie!
UsuńPiernik żydowski jest przepyszny, ja czasami dodaję jeszcze bakalie. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńAch, co za pyszne piernikowe smaki:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDzięki Gosiu!
UsuńPozdrawiam również :)
Wspaniały przepis, ciasto pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo! :)
UsuńMniam...pysznie wygląda.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Usuń:)
Mam te książkę, już mocno sfatygowaną. Moja Mama często z niej piekła :-)
OdpowiedzUsuń