4 grudnia 2016

Ciasto na niedzielę Adwentową. Piernik żydowski przekładany.

Jak już kiedyś pisałam w czas przedświąteczny moja kuchnia jest skromniejsza, bardziej dietetyczna
po to, by lepiej smakowały dania  świąteczne.
Ponieważ Mamusia ma dietę, szczególnie szukałam przepisu na ciasto korzenne dietetyczne, bez cukru i tłuszczu.
Szukajcie a znajdziecie.... i ja znalazłam w bardzo popularnej kiedyś książce
"Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego.
Przepis z tej książki Piernik żydowski bardzo mi się spodobał.
Ponieważ w przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie  trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i  przełożyć galaretką owocową.
Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ  
A więc do dzieła!



 Piernik żydowski przekładany




  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 szklanka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 szklanka skruszonych orzechów włoskich
  • 500 ml gęstego przecieru owocowego
  • 1 łyżeczka żelatyny


Jaja, rum, sodę i korzenie utrzyj z miodem. Wymieszaj z maką po czym wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. 
Górę posyp orzechami (opcjonalnie).
Piecz ciasto w temp. 170 st. C do suchego patyczka.


Wystudź ciasto.  Do rondelka włóż przecier,  dodaj żelatynę i podgrzewaj mieszając aż będzie gorący. Jeśli przecier jest rzadki dodaj więcej żelatyny. 
Przestudź po czym przekładaj nim piernika w dowolny sposób.









Ja upiekłam ciasto w prostokatnej foremce dlatego przeciełam je na trzy blaty.










Wypiekały w korzennym klimacie

Joanna - Różowa kuchnia
Magdalena - Słodkie okruszki
Bożena - Moje kucharzenie
Małgosia - Jedz i smakuj
Marzena - Kulinarna Maniusia
Dorota - EsmeraldaZeSmakiem

11 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernik żydowski jest przepyszny, ja czasami dodaję jeszcze bakalie. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, co za pyszne piernikowe smaki:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały przepis, ciasto pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam...pysznie wygląda.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam te książkę, już mocno sfatygowaną. Moja Mama często z niej piekła :-)

    OdpowiedzUsuń