20 grudnia 2014

Choinka piernikowa przekładana masą chałwową

Dawno nie pisałam z przyczyn o których pisałam Wam wcześniej....i tak przeleciał czas Adwentu.
W kuchni dość postnie, szybko, prosto ale wcale nie nudno.
Może kiedyś wrócę do przepisów po światecznych obżarstwach...
Ale najwyższa pora zabrać się za przygotowania świąteczne!  Najwyższy czas!!!
Obiecałam kilku osobom przepis na choinkę, którą mogli spróbować na spotkaniu
przedświatecznym.
Tak więc spieszę z przepisem na




Choinka piernikowa przekładana masą chałwową



  • ciasto: 2 duże jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 ml musu jabłkowego
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki pszennej(około)
  • krem:
  • 10 dag masła
  • 10 dag chałwy
  • 2 łyżki masy orzechowej typu Nutella
  • Masa morelowa  (lub inna owocowa) do przełożenia

  • Do dekoracji: 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mleka
  • rodzynki brazylijskie (miechunki, physalis)
  • srebrne ozdoby cukrowe
  • masło i grysik do formy


Wysmaruj masłem  foremkę w kształcie choinki.
Oprósz ją grysikiem.
Wymieszaj mąkę z przyprawą do pierników, proszkiem i sodą w jednej misce.
W drugiej miksuj jaja z cukrem, nie przerywając miksowania dodawaj mus jabłkowy
porcjami i olej.
Do płynnej masy dodaj sypkie składniki i wymieszaj.
Jeśli masa będzie zbyt luźna, co zależy od tego jakiego musu użyjesz dodaj jeszcze mąki i wymieszaj.
Ciasto powinno miec konsystencje babki ucieranej.
Nakładaj  masę do foremki .
 Piecz w  piekarniku w temp 180 st.C przez 35-45 min (w zależności od kształtu użytej foremki
- im grubsza warstwa ciasta tym dłuższy czas pieczenia).
Po lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto na talerz.
Ostudź  całkowicie.
 Utrzyj masło na jasną puszystą masę.
Nie przerywając  ucierania   dodawaj partiami pokruszoną chałwę i masę orzechową.
Ucieraj do chwili, aż masa będzie jednolita.
Przekrój ciasto na trzy blaty. Pierwszy, dolny posmaruj cienką warstwą dżemu morelowego, nałóż  drugi.
 Posmaruj go masą chałwową.
Złóż razem.



W kapieli wodnej stop czekoladę z dodatkiem masła i mleka.
Przełóż ją do dekoratora lub rękawa cukierniczego i udekoruj w dowolny sposób lub tak jak na zdjęciu.




 Udekoruj połówkami rodzynki brazylijskiej i srebrnymi kulkami.
Physalis możecie zastąpić suszonymi owocami lub ozdobami cukrowymi.



5 komentarzy:

  1. Mmm, musiała smakować bajecznie :) A wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No rzeczywiście - przeglądnęłam dokładnie, jak dekorujesz ciasta bożonarodzeniowe i ten projekt podoba mi się najbardziej: nie dość, że kształt choinki (my robimy tylko taką z wafla) to jeszcze ta miechunka i delikatne, srebrne perełki... Nigdy nie stosowałam miechunki do dekoracji, a przecież można kupić bez problemu.

    OdpowiedzUsuń
  3. P.S. Ninko, przeczytałam dokładnie przepis i nie wiem, skąd ten piernik ma ciemną barwę? Nie ma kakao w przepisie. Gdybyś mogła, odpowiedz, bo mnie kusi to ciasto (tez jest z musem owocowym, mam akurat "leguminkę" ze swoich jabłek, będzie wilgotne i długo świeże)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może w przyprawie piernikowe było kakao....
      Powiem szczerze nie pamiętam.A może dałam trochę kakao i przez pomyłkę zapomniałam napisać. Sorki 😔

      Usuń