25 stycznia 2012

Ziemniaczki faszerowane soczewicą w pomidorach.

To co opiszę, to kolejna wersja wegańskiego dania z soczewicą. Jest proste i smaczne ze sporą ilością bazylii.


Ziemniaczki faszerowane soczewicą w pomidorach.




  • 6 dużych  ziemniaków
  • 200g soczewicy
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  •  pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • sól
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • pieprz cytrynowy do posypania
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • roszponka do dekoracji 





 Zamocz soczewicę na 1 godzinę. Ugotuj ją do miękkości .

Obierz ziemniaki, przekrój je na połówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Gdy będą prawie miękkie odcedź je. Po przestudzeniu wydrąż połówki ziemniaków i zetnij okrągłą część, by można było je postawić. Wydrążone środki wykorzystaj do zupy.

Obierz cebulę pokrój ją w kosteczkę.
Zeszklij ją na rozgrzanym oleju, dodaj soczewicę (bez płynu), przecier pomidorowy, pieprz czarny i ziołowy  oraz bazylię.
Duś  kilkanaście  minut, by sos lekko odparował.

Nadziewaj połówki ziemniaków soczewicą, ustaw je na blaszce i zapiekaj około 15 minut, aż ziemniaczki z soczewicą będą gorące.



 Podawaj od razu z roszponką, posypane pieprzem cytrynowym (moim ulubionym)

1 komentarz:

  1. Że też nie wpadłam na to, by nafaszerować ziemniaki soczewicą! Świetny pomysł na coś niebanalnego!

    OdpowiedzUsuń