Dość długo zastanawiałam się nad przygotowaniem "Kanapki de luxe", drugiego zadania w konkursie na kulinarni.pl
Nie robię tego by znowu brać udział w potyczkach na głosy , bo nie mam szans.
Znajomi często obiecują, że będą głosowali, jednak albo mam ich za mało, albo mają problem z oddaniem głosów, albo udają, że głosują. Nie mam nikomu za złe, w końcu to tylko zabawa i nic wielkiego od tego nie zależy.
Doszłam do wniosku że świąteczna pascha smutnie wygląda w konkursowym okienku.
Zrobiłam więc klasyczny torcik kanapkowy. Kolejna wariacja sprawdzonego przepisu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkdkmbr_zx_WP4trxOMb_pcvVPT3l6xKJtA-CKtZTSaDywA7gqv9xYQo0ME5uFQny9Su44gZMp2ikAvG7skoXHxW1ByO0c_c4aONKl5eNH9hKTdl3UC3Usf0czJmk-PtMeYiuXsLuUmvQ/s400/KanLos.jpg)
Torcik kanapkowy z łososiem
- 6 kromek pumpernikla
- 100 g masła Lurpak klasyczne
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta kurkumy
- biały pieprz do smaku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 6 plasterków wędzonego łososia
- 3 łyżki startego sera typu parmezan
- listki ziół do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXtx2iG1gaBtIwBR8U2HEqvWxRtwltRs0FJF6yWcnadgvGfQqbmz5BWBzmehVNafbELkTFHfnG8-H1iXFyJVCmlfhovnplRiDjAd59vbqYfJ1Bys5sSpc009JUfkLDJMnUABOsDyPgt6o/s320/KanLos1.jpg)
Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą. Dodaj kurkumę i wymieszaj. Masło utrzyj do białości.
Nie przerywając ucierania dodawaj porcjami jogurt z dodatkami. na końcu dodaj 2 łyżki startego sera - wymieszaj dokładnie i dopraw białym pieprzem do smaku.
Rozłóż 3 kromki chleba, posmaruj je cienko pastą maślaną. Na pierwszą nałóż plaster łososia, nakryj posmarowaną kromką sklejając ją z pierwszą. Posmaruj pastą górę, nałóż drugi plaster łososia i nakryj trzecią sklejając ją z drugą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwD23wZSpAp51WFONaTDEabQnA-bdkpI9SrXB2gaaP1adTsTZHwXNPzpJJQRsFlSzqmZR7O0KHQsGJrAAyxVfGyKlYC58VeKupNGZac2euWeEFKm2S9m07dJD4XOgB_I4mU6HcxOB1N9Y/s320/KanLos2.jpg)
Górę posmaruj cieniutko pastą. Przekrój kanapki po skosie na dwa trójkąty. Przekrój plaster łososia na pół i zwiń połówki w dwie różyczki.
Udekoruj nimi oraz listkami ziół.Posyp resztą sera. W ten sam sposób przygotuj dwie kolejne kanapki.