Zakwaszenie powoduje, że jest ona w bardzo intensywnym kolorze.
Zarówno w surówce, jak i gotowana smakuje wspaniale.
Ugotowana krótko ze sporą ilością jabłek z dodatkiem miodu może być świetnym dodatkiem do potraw.
Czerwona kiszona kapusta gotowana z jabłkiem.
- litrowy słoiczek czerwonej kapusty kiszonej
- 2 duże jabłka
- 1 cebula
- 1 szklanka wody źródlanej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
Kapustę przełóż do garnka, podlej szklanką wody źródlanej, dodaj pokrojone, obrane uprzednio jabłka i duś ok 10 minut.
Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulkę, dodaj ją do kapusty razem z miodem i pieprzem ziołowym - wymieszaj. Dopraw ją do smaku pieprzem czarnym i duś jeszcze kilka minut.
Po wyłożeniu do miseczki obficie posyp startymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz