10 stycznia 2012

Czerwona kiszona kapusta gotowana z jabłkiem.

Kiszona, czerwona kapusta jest pyszna i pięknie się prezentuje ze względu na kolor.
Zakwaszenie powoduje, że jest ona w bardzo intensywnym kolorze.
Zarówno  w surówce, jak i gotowana smakuje wspaniale.
Ugotowana krótko ze sporą ilością jabłek z dodatkiem miodu może być świetnym dodatkiem do potraw.

Czerwona kiszona kapusta gotowana z jabłkiem. 




  • litrowy słoiczek czerwonej kapusty kiszonej
  • 2 duże jabłka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka  wody źródlanej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki startych orzechów włoskich









Kapustę przełóż do garnka, podlej szklanką wody źródlanej, dodaj  pokrojone, obrane uprzednio jabłka i duś ok 10 minut.

Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulkę, dodaj ją  do kapusty razem z miodem i pieprzem ziołowym - wymieszaj. Dopraw ją do smaku pieprzem czarnym i duś jeszcze kilka minut.
Po wyłożeniu do miseczki obficie posyp  startymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz