Pod tą nazwą kryje się jeden ze składników śląskiego świątecznego obiadu czyli czerwona kapusta.
Co gospodyni to inny przepis na ten dodatek do śląskiej rolady i klusek.
Jedne panie duszą kapustę z dodatkami, inne dodają na końcu omastę i sok z cytryny lub ocet.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXlCXujmQOD7tmVskuursJp-Jatn-s7OBarFx3T1P0jumtda_tFmqERClUugFgFAB32FER2AYHoXbxrZegiDv_jBCNp2p3IXEfZritWFhERJK8sE3lIr0DjfFxmazZnKNn1yQBI0Yil_8/s400/ModKap.jpg)
Opiszę Wam dzisiaj jak ja ją ugotowałam w niedzielę.
Modro kapusta.
- główka kapusty czerwonej (średniej wielkości)
- 1 czerwona cebula
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz do smaku
- cukier i sok z cytryny do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpGz_rkZ9Lf_FGbvuconXc_n4g6_JjViyajZI_QnjWp2aiShodoyER93RuKlH0m-A6UUR8DQ20pwwqVjeHLGIFbwDDaZNOWfBrD3O2F6ZZT0zFb5lhHnkdlOINLcTxJofUzljTPfw08zU/s320/ModKap1.jpg)
Poszatkuj kapustę, wsyp ją do garnka o grubym dnie, podlej niewielką ilością wody.Obierz cebulę i jabłko. Poszatkuj drobno cebule i jabłko - dodaj je do kapusty.Lekko posyp solą i pieprzem. Duś wszystko do chwili, aż kapusta będzie miękka.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhstwAbZYJiNJmddNeYtqo4Tbm2VINkACMTa9Nf5SCtwNcfd5w2DAy70RtQlVndcJI_Ou3wlTtClSjNKjUglcefnGPU4S_ke3MyrWsh7C9XucNEJ-nOPNOFedFK1Fba2_H7cfGCq6AJBeI/s400/ModKap2.jpg)
Dodaj 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami dopraw sokiem z cytryny i cukrem oraz solą i pieprzem jeśli trzeba.
Kapustę możesz udekorować kawałkiem marchewki z rosołu i gałązką zieleniny.
dzisiaj zrobiłam i jest bardzo dobra
OdpowiedzUsuń