Ziemniaczki faszerowane soczewicą w pomidorach.
- 6 dużych ziemniaków
- 200g soczewicy
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- pieprz czarny i ziołowy do smaku
- sól
- 1 łyżka suszonej bazylii
- pieprz cytrynowy do posypania
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- roszponka do dekoracji
Zamocz soczewicę na 1 godzinę. Ugotuj ją do miękkości .
Obierz ziemniaki, przekrój je na połówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Gdy będą prawie miękkie odcedź je. Po przestudzeniu wydrąż połówki ziemniaków i zetnij okrągłą część, by można było je postawić. Wydrążone środki wykorzystaj do zupy.
Obierz cebulę pokrój ją w kosteczkę.
Zeszklij ją na rozgrzanym oleju, dodaj soczewicę (bez płynu), przecier pomidorowy, pieprz czarny i ziołowy oraz bazylię.
Duś kilkanaście minut, by sos lekko odparował.
Nadziewaj połówki ziemniaków soczewicą, ustaw je na blaszce i zapiekaj około 15 minut, aż ziemniaczki z soczewicą będą gorące.
Podawaj od razu z roszponką, posypane pieprzem cytrynowym (moim ulubionym)
Że też nie wpadłam na to, by nafaszerować ziemniaki soczewicą! Świetny pomysł na coś niebanalnego!
OdpowiedzUsuń