Jeśli zostało Wam z obiadu trochę makaronu, a w lodówce kilka plasterków szynki, można dodać jaja i startą cukinię, doprawić i usmażyć pyszne placuszki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3JRxD0haq14VwZbUV6y7Kbg3csKnaXKE5MK5ohZKjIpJOcxUa2T_ZEGgwaxXUeI4s0N5rOmJEcpe7eKXoTqsTc5nAar-FnZ6yVtH-FNigWyKWTucrAvxUUpWkfFEXN1TCvb9XHPaCHVY/s400/Cukplac7.jpg)
- 1 niewielka cukinia (lub kawałek miąższu starszej)
- 1 szklanka ugotowanego drobnego makaronu
- 2-3 jajka
- kilka plastrów szynki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz czarny do smaku
- olej roślinny do smażenia
- listki sałaty
- pikantny sos pomidorowy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQHtMxU4J6nllbPGakJSr4IVVQ_msXLFxBcYQM1X365tB6gHWY51TuLEOaqICud3c0FVFBkT2BvluuCn8kNkJKtWGeY1pCcQDrgDmx6FRQnyHB4MzqJMqgUhk5htUehCz2L3B15_cBsYM/s320/Cukplac1.jpg)
Z dużej cukinii dodaj tylko ćwiartkę.
Wymieszaj razem makaron, pokrojoną w kosteczkę wędlinę,jaja i tymianek.
Dodaj startą cukinie - wymieszaj.
Masę dopraw solą i czarnym pieprzem świeżo mielonym.
Na rozgrzanym oleju usmaż niewielkie placuszki na złoty kolor.
Odsącz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Podaj placuszki gorące z odrobiną pikantnego sosu pomidorowego z listkami sałaty (ja użyłam mizuny).