![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3P2hThc15mjX_3J_8aEbcUtRuxoau52nFKN6q93aWQ7sfQyvTx6A-pz6Nh-IXeRolaKaut5fi3e5TN7l3PhkHapTN13nhDsuyrxq4gba9vO66K9kMiGCuJLzn3tb_VxtYdMgEKW08y_4/s320/sokWinogr.jpg)
Wiem, że to trochę po czasie, ale przyda się może za rok?
Sok jest wspaniały, teraz w mroźne dni możemy przywołać nim smak jesieni.
Sok z winogron.
- 3 kg winogron
- około 1 szklanki cukru trzcinowego złotego
- woda źródlana
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEpQcuZ2P31SpBFNBWHcJqAg1dx8I7y5BmPfkOf7fYHlYxWTAbykN2-67MqpXxM3iO92HkFmJTVBb_IkYTWmciFU6cbJOfwrpD07STUI7pv2FIsESqEO5Ng9FpP_cTxMJT0PBm4bTSCFQ/s320/sokWinogr1.jpg)
Winogrona umyj, obierz i wsyp do garnka. Zalej taką ilością źródlanej wody, by ledwo przykryła owoce.
Dodaj szklankę cukru po czym doprowadź wszystko do zagotowania.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtr3KHOHT5IlHXfcz9x7IQOucv_4VqNT9SKRpz5p_FXzs1hSrnC_B44MjxrVUuLzth3ckDn5NwKScxJ4jooWRaaFMvluRgS_abxvS1VqW9k-zYA5y2M2VG-ZeQ2rzoGjycgru-IiIR0Tw/s320/sokWinogr2.jpg)
Gdy pojawi się piana zdejmij ją. Zostaw owoce do ostudzenia.
Odlej sok z owoców, odciśnij je dokładnie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYa5GzFv95A-Gv2ut4-7Qfpx0d5mm411PbbsLk9AboEkR-yFtrODvDW3vUJoO1TfTV6WQ4xLA4E418Ops8TzTGpNIzJFCbK6RwMlib0HBm1K9u_kgw5sG6z7InsOEcHdXxxRH9Ls3IbpU/s400/sokWinogr3.jpg)
Jeśli sok jest zbyt kwaśny możesz go dosłodzić.
Jeśli masz zamiar przechować sok dłużej najlepiej go pasteryzować w słoiczkach.
Czy wysoka temperatura gotowania nie zniszczy tych dobrodziejstw, które mają owoce? Gdzieś czytałam, że najwartościowsze są soki surowe tylko krótko pasteryzowane. Widzę, że Pani gotuje winogrona w metalowym garnku, a witamina C ginie natychmiast w kontakcie z metalem. Ten sok to będzie tylko dla oka i smaku, ale bez wartości niestety. :-(
OdpowiedzUsuńSok nie gotuję, tylko doprowadzam do zagotowania (proszę przeczytać uważnie) po czym po krótkiej chwili zdejmuje szumowiny i zlewam do sloików . Po wlaniu gorącego soku pasteryzuje krótko.
UsuńNiestety surowego soku , który niewątpliwie jest najzdrowszy nie da się przechować na zimę.
A garnek jest nierdzewny, najgorsze są aluminiowe, które reagują z kwasem z winogron.
Pozdrawiam!
Dlaczego nie da się przechować surowego soku przez zimę?Przecież jak go wytłoczę w wyciskarce dodam odpowiednią ilość cukru i zapasteryzuję w słoikach to doskonale się przechowa.Doprowadzając do zagotowania powodujemy, że wysoka temperatura zabija w nich wszystko co jest takie cenne.Pozostaje tylko smak i absolutnie nic więcej.
UsuńPo pasteryzacji czyli zagotowania soku w słoikach w wysokiej temperaturze sok już nie jest surowy, a łatwiej wyciska się sok z zagotowanych winogron, bo pięknie go puszcza.
UsuńMoże nie ma witaminy C, ale i tak jest wartościowy w inne składniki.
Całkiem surowy jest tylko gdy od razu to wypijemy.
To tylko moje zdanie.
Pozdrawiam serdecznie.