18 stycznia 2012

Wegańska zupa z porów.

Zupy wegańskie można ugotować szybko, gdyż bazą są rozdrobnione warzywa.
Nie używamy mięsa, które na ogół długo trzeba gotować.
Kilka dni temu ugotowałam taka zupkę ekspresową.

Wegańska zupa z porów.


  • 2 pory
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 litry wody źródlanej
  • 2 łyżki solonej mieszanki warzywnej
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz biały do smaku
  • natka pietruszki

Oczyszczone i pokrojone w półplasterki pory (tylko jasna część) wrzuć na rozgrzany na patelni olej.
Przesmaż je przez 5 minut, następnie zalej wodą. Dodaj jarzyny i gotuj około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj lubczyk i wymieszaną w małej ilości wody kaszkę mannę, która zagęści delikatnie zupę.
Dopraw zupę solą i pieprzem. Po kilku minutach gotowania dodaj natkę pietruszki i zdejmij zupę z ognia.
Podawaj zupę gorącą. Można zupę zabielić śmietanką sojową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz