9 stycznia 2012

Zdrowy chlebek dyniowy

Po świątecznym  zajadaniu, gdzie suto stoły zastawione pora na zdrowsze jadło.
Niewątpliwie jedną ze zdrowszych diet jest dieta wegańska, a  nawet dieta związana ze stylem życia.
Na temat weganizmu można poczytać  na innych stronkach, można w wikipedii znaleźć znaczenie tego słowa.
Ja w najbliższym czasie postaram się gotować w tym nurcie.
Na początek

Zdrowy chlebek dyniowy



  • 500g mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki oliwy extra v.
  • 350 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 szklanka miąższu z dyni
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich





Przygotuj miąższ dyni- ugotuj pokrojoną w kostkę obraną dynię ( sam miąższ)
 na parze lub upiecz w piekarniku.
Powinien być tak miękki, by się rozpadał.Ostudź go.
100 ml letniej wody wlej do miseczki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj
resztę wody,mąkę,sól i zioła - wymieszaj.
Dodaj miąższ dyni i oliwę - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto powinno być średnio- gęste.







Wyłóż ciasto na wyłożonej papierem  do pieczenia blaszce, posyp orzechami i odstaw jeszcze do wyrośnięcia.

 Piecz chlebek w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumieni, a patyczek będzie po nakłuciu będzie suchy.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam, bez orzechów, z innymi przyprawami i na mące pełnoziarnistej. Bardzo ciekawy chleb, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że chlebuś się udał!
    Jakich przypraw użyłaś?

    OdpowiedzUsuń