Nie jestem weganką, ale często gotuję wg. zasad wegańskich. Czyli olej, soja, soczewica, cieciorka - białka roślinne, no i kasze :) Oczywiście warzywka :)
Bardzo lubię kasze wszelkiego rodzaju. Najtrudniej gotować bez nabiału.
Wiem, wiem, powiecie, że to filozofia życia. Zgadza się.
Ale skoro dieta wegańska jest zdrowa, więc można z niej korzystać nie będąc weganką.
Wegański koktajl truskawkowo-kokosowy.
- 2 szklanki mleka sojowego
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 2 szklanki mrożonych truskawek
- cukier trzcinowy do smaku
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Truskawki odstaw na pół godziny, by lekko się odmroziły. Zalej mlekiem sojowym, mlekiem kokosowym - zmiksuj wszystko na gładko za pomocą blendera. Dodaj cukier w takiej ilości jak lubisz słodkie. Zmiksuj ponownie, by cukier się rozpuścił.
Wlej koktajl do kieliszków do szampana, posyp górę wiórkami. Pij od razu dopóki jest lekko chłodny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz