24 stycznia 2012

Wegański koktajl truskawkowo-kokosowy.

Od pewnego czasu dzięki nowej akcji na gotujmy.pl wkręciłam się w wegańskie dania.
Nie jestem weganką, ale często gotuję wg. zasad wegańskich. Czyli olej, soja, soczewica, cieciorka  - białka roślinne, no i kasze :) Oczywiście warzywka :)
Bardzo lubię kasze wszelkiego rodzaju. Najtrudniej gotować bez nabiału.
Wiem, wiem, powiecie, że to filozofia życia. Zgadza się.
Ale skoro dieta wegańska jest zdrowa,  więc można z  niej korzystać nie będąc weganką.



Wegański koktajl truskawkowo-kokosowy.



  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 szklanki  mleczka kokosowego
  • 2 szklanki mrożonych truskawek
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 









Truskawki odstaw na pół godziny, by lekko się odmroziły. Zalej mlekiem sojowym, mlekiem kokosowym - zmiksuj wszystko na gładko za pomocą blendera. Dodaj cukier w takiej ilości jak lubisz słodkie. Zmiksuj ponownie, by cukier się rozpuścił.
 Wlej koktajl do kieliszków do szampana, posyp górę wiórkami. Pij od razu dopóki jest lekko chłodny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz