23 stycznia 2012

Placki makaronowe z porem.

Często się zdarza, że ugotuję zbyt dużo makaronu do rosołu.
 Oczywiście nie wyrzucam nadmiaru, lecz robię z niego zapiekankę lub placuszki, gdy mam mało czasu.

Dziś placki z makaronu drobnego w kształcie ryżu.
Bardzo lubię ten typ makaronu, bo dobry jest w sałatce, zapiekance no i plackach.






Placki makaronowe z porem.



  •  1 szklanka ugotowanego makaronu drobnego
  • 3 jajka
  • 1 por
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i
  • pieprz czarny do smaku
  • 25 dag mozzarelli w kostce
  • pomidorki do dekoracji
  • olej do smażenia


Rozkłóć jaja w misce, dodaj ugotowany makaron drobny, oczyszczony i pokrojony drobno por (tylko jasna część). Wymieszaj dokładnie i dopraw tymiankiem, sola i pieprzem świeżo zmielonym.
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Smaż placuszki na złoty kolor z jednej strony. Po przewróceniu na drugą
stronę ułóż po plastrze sera mozzarelli i smaż drugą stronę na złoty kolor.

Podawaj od razu udekorowane pomidorkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz