![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCR2mX4ZFhIJpqjkZcQXhjK6sro0dI7uBVeebj8HLzu3wCNjJ_1JTPeK8IsgMy9ZWhFqC8mc3ZYHWhB-W5jhb9Uc7g7htDZAbyeNOoOl4HojCo26SeJnMKVuzlNVWZc7NiwgB03NkXuao/s400/kokKul.jpg)
Były słodkie, lepkie i pachnące kokosem. Od tego czasu najbardziej zbliżony smak miały batoniki Bounty.
Ostatnio zrobiłam masę kokosową, która okazała się bardzo zbliżona w smaku do tej z dzieciństwa.
Masa ta fajnie smakuje z piernikiem, kruchym ciastem. Można z niej zrobić kulki a'la Rafaello .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTlpCjOkZpbKHoBt81sVFEYP1kHsw359GIt-oJ4qfoItp1vZU5JZYL5mgd8AMlGf4-I6cxFhfZ0MMPIyY7u-xjJYQh7TfFc2b6uTUb_S6zvskoMrr6rtvzgljH8TsBJqh6CC03eMA4Xwo/s320/kokKul1.jpg)
Kulki kokosowe.
250 g wiórków kokosowych
100 g masła
puszka mleka skondensowanego słodzonego
około 100 g migdałów w białej czekoladzie
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxPiNUNDygfrfvcKAXSY4qsgyEbgJ5ebK6spPnjCdS7HgPQqeEIXp0ft_J2wKdnQ0Cc-0BvlelGEbg6cExFhx8kT5HSfai5RE-FOy6r5OVKE8n-Hg124BS6bQw3Cyty3QgaPi4kMzudHY/s320/kokKul2.jpg)
50 g kokosu upraż na suchej patelni.
W rondelku stop masło, dodaj 200 g kokosu i przesmaż go krótko mieszając. Dolewaj mleko w takiej ilości, aż masa ładnie się zlepi (około 3/4 puszki w zależności od grubości wiórków).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicKvLW8DJz1N_tLOzHmgHkHq1gvZQ8glHRl4hE5Skodf5ci7YYesjMN2feJ_9SiWlqsyOs9Yc7E-WBShMF9YCgJDF-icyDiQ0XG_8IOKRVM4Zliu5mjfNW5Yp-1tQVrqWO6UiqG1lPuYo/s320/kokKul3.jpg)
Po przestudzeniu masy formuj niewielkie placuszki, wkładaj w środek po migdałku i zlepiaj kulki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizP9NA2jGfYhapVHs-5sPoFlTQ-3lzHAbsMwrzlSIMBkF7t0R2AKgggSqt_mG9pTivTqN-PTEXIS-92iMquk13VXMVRV-4bOCDDDQiMGkAJCXnFrUeLtqrHkoDI9xgcVh6K5d8mK_azK4/s320/kokKul4.jpg)
Obtaczaj kulki w uprażonych wiórkach kokosowych.