Są bardzo fajne. Sprawdzają się jako panierka i jako dodatek do racuchów.
W niedzielę zrobiłam schabowego w panierce gryczanej. Były bardzo chrupiące.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRvBcwhp9ff7fc1JG4vw0XoaxWr1c8efuQ0yHEQiAZLHxcTAJjZiIuBVquUYZTRiujwvOxeHyUzuc05ZJAJsRM0Rn-66m-a5apWJfMVBq4Z_SDVGkweGOdyzacglR3zg4bsmAO23a3-kZC/s400/kotlSchGrycz.jpg)
- kotlety schabowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- 1 szklanka błyskawicznych płatków gryczanych
- mąka razowa
- sól, pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Rozbij delikatnie kotlety tłuczkiem, nasmaruj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem
i odstaw na kwadrans w chłodne miejsce. Jajo rozkłóć. Kotlety oprósz solą, pieprzem czarnym i ziołowym a następnie mąką. Zanurzaj kotlety w jajku.
Panieruj kotlety w płatkach gryczanych i smaż je z obydwu stron na rumiany kolor.
Kotlety podaj z ziemniakami posypanymi zieleniną i buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz