A więc...
Ryż brązowy z cieciorką
- 2 szklanki ryżu brązowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka proszku curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (bez soli)
- orzechy włoskie drobno starte
- pietruszka do dekoracji
- 3 łyżki oleju sojowego
- sól do smaku
Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu.
Na połowie oleju przesmaż cieciorkę z dodatkiem soli i posiekanego drobno czosnku.
Zrób to na małym ogniu, by cieciorka przeszła aromatem czosnku.
Na drugiej części oleju zeszklij posiekaną drobniutko cebulę (obraną uprzednio).
Następnie dodaj curry, przesmaż jeszcze kilka minut po czym dodaj ryż.
Wymieszaj, dopraw solą.
Foremki na niewielkie babeczki z kominkiem wysyp orzechami (dół foremki), napełnij
ryżem delikatnie uklepując. Wywróć foremkę na talerz i zdejmij ją z ryżu.
Posyp orzechami. Środek napełnij cieciorką, udekoruj natką pietruszki i podawaj od razu na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz