(alfabetycznie) o warzywach i linki do dań wg głównego "warzywnego" składnika.
Burak liściowy (boćwina) to roślina jednoroczna uprawiana dla liści. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Delikatne liście można jeść na surowo lub krótko przesmażone z dodatkiem czosnku na maśle. Grube i mięsiste ogonki liściowe, które są jadalne można podawać jak szparagi.
Z ogonków można również zrobić pyszne kiszonki.
Zupa z liści boćwiny (pikantna)
Burak liściowy (boćwina) to roślina jednoroczna uprawiana dla liści. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Delikatne liście można jeść na surowo lub krótko przesmażone z dodatkiem czosnku na maśle. Grube i mięsiste ogonki liściowe, które są jadalne można podawać jak szparagi.
Z ogonków można również zrobić pyszne kiszonki.
Zupa z liści boćwiny (pikantna)
Dynia nie jest warzywem tuczacym, więc polecam w dietach odchudzających. Miąższ dyni zawiera po trochu różnych witamin.
Natomiast pestki dyni są prawdziwym skarbem. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne w organizmie.
Mają również właściwości lecznicze.
Obierając dynie nie wyrzucajcie pestek, uprażcie je w piekarniku i jedzcie - na zdrowie!
Kasza jaglana na wstążkach dyniowych
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSly9glA9uz37ucnDN2PxeZvMvPVv1DK_W95mg0lm2ger09wx9qr-4K-IaCptlYmeP6hjbdJXHXT10x-8TjzaOpTXRtGnsEpvpwiPrw6gtbs4vEJlE7FgqKNc6poBcMrYjzXZ7IK32bI5W/s1600/jarmuz.jpg)
Jarmużowe gniazdka
Lekka zupa jarmużowa
Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem
Mizuna pochodzi z Japonii i jest rośliną bardzo ciekawą. Wyglądem trochę podobna do rukoli, jednak liście maja bardziej ostre wycięcia. Jest delikatna o lekkim gorczycowym, pikantnym smaku, więc zapewne dlatego spotkałam się z określeniem jej jako musztardowiec lub musztarda japońska. Jadalne są liście , łodygi, żółte kwiaty i nasiona. Nie jest kłopotliwa w uprawie i znosi lekkie przymrozki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNQ9lA0gbmutpuF97OdBOIQvu5SyrozPauQ8NER-mV-3L2E4j3OcHM2UiKRwbWL0qlEbMdKiNHuUp2DieKsbpkXMj52FJNbadNBbXFt8_qSecrzI33wTvxqEasbFouofZCpeFh4F2XXO7Y/s1600/mizuna.jpg)
Mizuna jest świetnym pikantnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek.
Liście są niezwykle dekoracyjne i warto ich używać jako ozdoba różnego rodzaju dań.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQIRguMecpnoWW-vX4uzTghGVGek47cYA7O4lhqlXewfUTjXkz4yUQF8wlxIvk3_UeasB49GD7bL-HNWEOJEs9mU-qXhGXDK4qX9GwcysJ_pdNNd1HK7S_GEVkafxLAKo9iIoH7zQEcJym/s1600/pomidor.jpg)
skołatane nerwy , działają regenerująco na naszą skórę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjy2bMt_r_iUEW87k2AqGzM6pGip1rLH3VVjl9KbBi9EbvexEwUHqCkbdi6Op85GBtLvSgC5Jr23TL4muvBuuRQhDFn3GhRFEV5hM4aY9H4vQYjASvEp_gGEDGVOl6_KMiiyMPvj1TZF3M/s1600/papNadzSzm.jpg)
Cóż więcej dodać?
Papryka faszerowana na ostro
Papryka faszerowana szynką i ryżem
Zupa pomidorowa z papryką
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEin6pOJuQ3G8R0MFSLJDcUYsZcxnpGUK6uQvkwvz1ZxiPvVeJZior10GswPcZQ3vRYW8pkYm_toK7WWoLbvv08X9NnVcAThjihjmTmkvMnldUMAs9EW7GmADCIXU6ptxqZZynsJUf1bJfjc/s1600/szp6.jpg)
Szparagi zielone to cenne, dietetyczne wiosenne warzywo.
Szparagi są niezwykle bogate w składniki mineralne takie jak potas, magnes, wapń czy fosfor.
Czubki szparagów zielonych odłamujemy (ok 5 cm) i gotujemy bez obierania.
Dolne części również możemy wykorzystać jednak trzeba je obrać przed gotowaniem. Można je również ugotować bez obierania a następnie przetrzeć przez sito i wykorzystać do przygotowania zupy, sosu lub innego dania.
Szparagi białe to cenne, dietetyczne wiosenne warzywo, które w odróżnieniu od zielonych rosną w kopcach bez dostępu słońca, więc nie zielenieją.
Szparagi te są podobnie jak zielone bardzo bogate w składniki mineralne takie jak potas, magnes, wapń czy fosfor jednak mają dość mocne włókna w związku z czym trzeba je bardzo dokładnie obierać.
Białe im grubsze tym lepsze, bo po obraniu zostaje coś do zjedzenia!
Zupa pomidorowa z papryką
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEin6pOJuQ3G8R0MFSLJDcUYsZcxnpGUK6uQvkwvz1ZxiPvVeJZior10GswPcZQ3vRYW8pkYm_toK7WWoLbvv08X9NnVcAThjihjmTmkvMnldUMAs9EW7GmADCIXU6ptxqZZynsJUf1bJfjc/s1600/szp6.jpg)
Szparagi zielone to cenne, dietetyczne wiosenne warzywo.
Szparagi są niezwykle bogate w składniki mineralne takie jak potas, magnes, wapń czy fosfor.
Czubki szparagów zielonych odłamujemy (ok 5 cm) i gotujemy bez obierania.
Dolne części również możemy wykorzystać jednak trzeba je obrać przed gotowaniem. Można je również ugotować bez obierania a następnie przetrzeć przez sito i wykorzystać do przygotowania zupy, sosu lub innego dania.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvInRfigLyWL5VK0twVKRRKjUpDdZHQZdrZPvgvFpE-s4Q3EIPPus-VK37FBDG2V6c1KsbYdgpjq_QiS6BsJt83xfPxsSJGZV7Une2Qrbqqf6mc_XK20xS0yC0gfeiWLV82uffc0D4IKZW/s1600/SzpBiale.jpg)
Szparagi te są podobnie jak zielone bardzo bogate w składniki mineralne takie jak potas, magnes, wapń czy fosfor jednak mają dość mocne włókna w związku z czym trzeba je bardzo dokładnie obierać.
Białe im grubsze tym lepsze, bo po obraniu zostaje coś do zjedzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz