5 stycznia 2012

Masełko oliwkowe.

Równie smaczne jak kawiorowe jest masełko oliwkowe.
Możesz przygotować je jako dodatek do pieczywa na romantyczną kolację w formie serduszek.



 Masełko oliwkowe.
  • 200g masła wiejskiego
  • 2 łyżki oliwy extra v.
  • 1/2 szklanki oliwek nadziewanych papryką
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta chili


Zmiksuj miękkie wiejskie  masło (lub samodzielnie zrobione)  z oliwą bardzo dobrej jakości.

Oliwki posiekaj drobniutko zostawiając kilka do dekoracji.



Do miękkiego masła dodaj  posiekane drobniutko oliwki i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj  słodką paprykę, odrobinę chili do smaku.   Znowu wymieszaj i sprawdź czy masełko  jest odpowiednio pikantne.
Tak przygotowane masełko przełóż do foremek silikonowych  w kształcie serduszek (lub innych).
Wstaw do lodówki.
Gdy masełko stężeje przełóż masełko na talerzyk.
Udekoruj je paseczkami oliwek. Masełko możesz podać do pieczywa lub racuchów drożdżowych.
Sądzę, że masełko dobrze by smakowało z chlebkiem typu  focaccia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz