12 stycznia 2012

Racuchy gryczane z twarożkiem i rzepą

Racuchy gryczane z twarożkiem i rzepą. 

  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka płatków gryczanych błyskawicznych
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml wody
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 30 g drożdży
  •  olej roślinny do smażenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400g serka wiejskiego
  • 1 czarna rzepa
  • pieprz cytrynowy
  • szczypta soli morskiej

Lekko podgrzej 250 ml mleka, dodaj pół szklanki mąki i rozkruszone drożdże oraz
cukier. Wymieszaj. Tak przygotowany rozczyn odstaw w ciepłe miejsce.
 Płatki zalej wodą.



 Gdy drożdże ruszą dodaj pozostałe składniki  czyli mąkę, płatki z wodą, jajo, sól i masło. Wymieszaj ciasto dokładnie i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno być w konsystencji gęstej śmietanki. Jeśli trzeba dosyp odrobinę mąki lub dolej wody.
Usmaż racuchy na rozgrzanym oleju, ułóż je na ręczniku papierowym by pozbyć się tłuszczu.
Obierz i zetrzyj rzepę w łezkę, posól ją i posyp pieprzem cytrynowym.







Przed podaniem nałóż na każdego racucha po łyżce twarożku i startej rzepy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz