chleba na sodzie (nie lubię jej w chlebie) postanowiłam wypróbować podany przepis.
W ostateczności będzie dla MG, któremu nie przeszkadza smak sody w pieczywie.
Ciasto było dość kleiste dlatego przed ułożeniem na blaszce obtoczyłam kulę w mące razowej 2000.
Poniżej cytuję przepis który pochodzi z everycakeyoubake.blogspot.com
Możecie również podziwiać inne chlebki na facebook'u
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_GtYYoyDRLBwO7EqWRGprNXr9Z17sTAN6tp0K1qY53YYiyWQiUSFZNQ4HGGI__bO_sAvnb3jLSwRiXIm9r47nvJDDdpXlFRIWHUs2dAhr48clgkZxwyXR2H-2aqFPsYrBj7uDOXdCFyg/s640/WchlJabl.jpg)
Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami
- 250 g mąki,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 szklanki rodzynek,
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.
Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż.
Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_yiHss5IGQLLe7iUyiWSg_UihyY3JsJww53Hv0a9sVhi6FhaB1DmgMLCi7RKoUQtXV_sE4wa7b1uRmKxVwWqauPNnaDgPYS7lnzY60b1AAka61YP3qVM2htfzmP0ELthKy78XcbEHCO4/s640/WchlJabl5.jpg)
Chlebek jest bardzo wilgotny i aromatyczny
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNmafymCiD8P6WDKfdHqppmjLz-iSmDCvqzpHVCP-ZTSExPF3loaX_wrx9CcqYthhCYzNV7n7i0L_jL3-ob0t7YryRHUQtSV2Tk7Wfo8tPEQ4-jt6t01Z_rBJSVh7YTOExS-lHkHyFywY/s640/WchlJabl4.jpg)
Wypiekały ze mną :
Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie
Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją
Anetka z Piekielnej Kuchni Anety
Monika z Z chaty nakońcu wsi
Joanna z Piekę bo lubię
Pat z Patison w kuchni
Iza z Smaczna Pyza
Justyna z Gotowanie i pieczenie
Joanna z Grunt to przepis
Ewa z W mojej kuchni
Edyta z Pasja smaku
Ewa z Ewa w kuchni
Laura z Cafe Babilon
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Kasia z FB
Gosia Zet z FB
Ewa z FB
Lidia z FB
Justyna FB
Miło było w takim towarzystwie wypiekać!