Bardzo lubię ogórecznik, ma świeży ogórkowy zapach. Ostatnie już w tym roku rośliny zjedliśmy usmażone z jajami we włoskim stylu czyli w postaci frittaty.
Przy okazji ze względu na cudowny kolor kwiatów była to również uczta dla oczu.
Pamiętajcie jednak by nie jeść całych kwiatów, gdyż mają dość drażniące gardło środki.
Frittata z ogórecznikiem.
30 sierpnia 2013
Granita aroniowa
Moja wnusia lubi mleczko, jednak organizm niezbyt je toleruje.
Lubi tez lody..... więc granita czyli zamrożony sok lub przecier owocowy są dobrym zamiennikiem.
Tą, którą przygotowałam dla niej z aronii bardzo jej smakowała, choć owoc zaliczany jest do cierpkich. Przeczytaj jak ją zrobić.
Granita aroniowa
Obrane i wypłukane aronie mrożone przez kilka dni w zamrażalniku wsyp do garnka.
Dodaj cukier i wodę - gotuj do chwili, aż owoce będą miękkie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMDBU14pk_nslgNprI9fPzwSJj1xHtOmJnrI-z5F309arHzyGAaCeOBsVj0fNC0qSSQA7UxJKIMqtsFi1kto-bYMYPkv0JZiuJJxWNLhTgpgrPRrA7NnIe2jcvrr-JRfvVSkefRg3C0Zs/s320/aronGranita1.jpg)
Przetrzyj owoce przez sito przepłukując je wytworzonym sokiem.
Sprawdź czy przecier jest odpowiednio słodki, jeśli nie - dosłodź.
Przestudź, dodaj sok z cytryny.
Przecier przelej do plastikowego pojemnika (może być po lodach)
przykryj, wstaw do zamrażarki.
Po dwóch godzinach starannie zeskrob i wmieszaj masę widelcem.
Wstaw do zamrażarki na kolejną godzinę, po czym wymieszaj masę znów widelcem i zamroź.
.
Lubi tez lody..... więc granita czyli zamrożony sok lub przecier owocowy są dobrym zamiennikiem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgn1SLtp6aVFNml7J9H0pR0L1OHNRdVVs_HMTEdTuY5ryiloFqZFO6Jzq4ujQDWA0FUMxRaV-tFOewAJMiGGCYa1_UuAiV2m9E7lgBpSqUdnSStMIAcYckKCMgcFwtu1zAYoIi1VGv0Tk4/s320/aronGranita.jpg)
Granita aroniowa
- 1 szklanka przemrożonej aronii
- 3 łyżki cukru brązowego (lub wg uznania)
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki soku z cytryny
Obrane i wypłukane aronie mrożone przez kilka dni w zamrażalniku wsyp do garnka.
Dodaj cukier i wodę - gotuj do chwili, aż owoce będą miękkie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMDBU14pk_nslgNprI9fPzwSJj1xHtOmJnrI-z5F309arHzyGAaCeOBsVj0fNC0qSSQA7UxJKIMqtsFi1kto-bYMYPkv0JZiuJJxWNLhTgpgrPRrA7NnIe2jcvrr-JRfvVSkefRg3C0Zs/s320/aronGranita1.jpg)
Przetrzyj owoce przez sito przepłukując je wytworzonym sokiem.
Sprawdź czy przecier jest odpowiednio słodki, jeśli nie - dosłodź.
Przestudź, dodaj sok z cytryny.
Przecier przelej do plastikowego pojemnika (może być po lodach)
przykryj, wstaw do zamrażarki.
Po dwóch godzinach starannie zeskrob i wmieszaj masę widelcem.
Wstaw do zamrażarki na kolejną godzinę, po czym wymieszaj masę znów widelcem i zamroź.
29 sierpnia 2013
Marmolada aroniowogruszkowa
Z pozostałych z soku owoców aronii i gruszek zrobiłam marmoladę. To dobry sposób na wykorzystanie tych owoców gdyż zawierają jeszcze sporo smaku i innych wartości.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHPoJG73S5ezHh2WDHA36Zjpg0rGj7DjE6de_1ACr6BMzI1J3W457oZIcXgYUtiAutujaSqcaLgEcefRVHtgGIu4_GoQhICkfOpKUB_uxGX8XP4wTIsSb3FQWvxcoQRXR6-usVPVEigH8/s640/AronGruMar.jpg)
Marmolada aroniowogruszkowa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTCvXcl5tSQ8rjX8Ft7yiXdVOPAIXzlbIYU9jGoPWijFeBVpVEQSmcGgFZiPpZVu7nclzqAkM39aY72gmQXOUpx2DZADqiODfWzR-7d5GUgHJA6dKTqvrC_NxvlLBq9BB0u_8GCYxlZqE/s320/AronGruMar0.jpg)
Obierz i umyj owoce aronii, możesz z robić z nich sok, a owoce wykorzystać do marmolady.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj63YFb1rJ_5rW4hGiXiaRpLtnw7xB55JspaCqpe8-5a4EkkkJh5J2NkCS9sJWLzUUBvmVOTuRzuSstUgpkpre82NHlOpLBVGDMDNoDXvuR5DIQe9hGLeeKLZLxVRw87FJAWrDiJvSmA-o/s200/aronGruszMar1.jpg)
Obierz gruszki z gniazd nasiennych, pokrój je(wraz ze skórką) i wsyp do garnka. Dodaj szklankę wody, gotuj około 10 minut. Zmiksuj gruszki, dodaj do nich cukier, kardamon i aronię.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdS4DRHO-APeNnwzRrWn-SxlJdHfIVhNethZddRcdS2rdplkblQeqwZUY8y29kt0uiRkZN-2dQ0ln_uMBxx3dyhEY5sVAwjY-ISgRPQNTjhcHhm8zroY8Z0L8BJrgiXAoO1vfwhvchJ0Y/s320/aronGruszMar2.jpg)
Trzymaj marmoladę na małym ogniu. Mieszaj by się nie przypaliła. Jeśli marmolada jest zbyt mało słodka dodaj więcej cukru.
Możesz rozłożyć to w czasie ( kilka razy po około 30 minut).
Gdy marmolada zgęstnieje możesz przełożyć ją do słoików i pasteryzować przez około 10 minut w temp. 90 st. C.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHPoJG73S5ezHh2WDHA36Zjpg0rGj7DjE6de_1ACr6BMzI1J3W457oZIcXgYUtiAutujaSqcaLgEcefRVHtgGIu4_GoQhICkfOpKUB_uxGX8XP4wTIsSb3FQWvxcoQRXR6-usVPVEigH8/s640/AronGruMar.jpg)
Marmolada aroniowogruszkowa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTCvXcl5tSQ8rjX8Ft7yiXdVOPAIXzlbIYU9jGoPWijFeBVpVEQSmcGgFZiPpZVu7nclzqAkM39aY72gmQXOUpx2DZADqiODfWzR-7d5GUgHJA6dKTqvrC_NxvlLBq9BB0u_8GCYxlZqE/s320/AronGruMar0.jpg)
- 2 kg owoców aronii (może być pozostałość produkcji soku)
- 1,5 kg gruszek
- 30 dag cukru
- szczypta kardamonu
Obierz i umyj owoce aronii, możesz z robić z nich sok, a owoce wykorzystać do marmolady.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj63YFb1rJ_5rW4hGiXiaRpLtnw7xB55JspaCqpe8-5a4EkkkJh5J2NkCS9sJWLzUUBvmVOTuRzuSstUgpkpre82NHlOpLBVGDMDNoDXvuR5DIQe9hGLeeKLZLxVRw87FJAWrDiJvSmA-o/s200/aronGruszMar1.jpg)
Obierz gruszki z gniazd nasiennych, pokrój je(wraz ze skórką) i wsyp do garnka. Dodaj szklankę wody, gotuj około 10 minut. Zmiksuj gruszki, dodaj do nich cukier, kardamon i aronię.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdS4DRHO-APeNnwzRrWn-SxlJdHfIVhNethZddRcdS2rdplkblQeqwZUY8y29kt0uiRkZN-2dQ0ln_uMBxx3dyhEY5sVAwjY-ISgRPQNTjhcHhm8zroY8Z0L8BJrgiXAoO1vfwhvchJ0Y/s320/aronGruszMar2.jpg)
Trzymaj marmoladę na małym ogniu. Mieszaj by się nie przypaliła. Jeśli marmolada jest zbyt mało słodka dodaj więcej cukru.
Możesz rozłożyć to w czasie ( kilka razy po około 30 minut).
Gdy marmolada zgęstnieje możesz przełożyć ją do słoików i pasteryzować przez około 10 minut w temp. 90 st. C.
Sok aroniowy
Z aronii robię również sok , a owoce wykorzystuję do zrobienia dżemu z dodatkiem gruszek lub jabłek. Owoce te łagodzą trochę cierpki smak owoców.
Sok aroniowy
Kofitura z aronii
Wreszcie uporałam się z aronią. Mam kilka krzaczków. W tym roku nazrywałam jej sporo.
To niezwykle zdrowy owoc.
Robię kilka wariantów przetworów. Aby pozbyć się goryczki dobrze jest potrzymać kilka dni w zamrażalniku. Tak więc po obraniu, umyciu i odsączeniu z resztek wody pakuję aronię w woreczki i wkładam do zamrażalnika. To bardzo dobry sposób na to by powoli robić kolejne przetwory.
Niektóre są takie smaczne, że cześć zjadamy od razu na porannym pieczywie.
Konfitura z aronii
To niezwykle zdrowy owoc.
Robię kilka wariantów przetworów. Aby pozbyć się goryczki dobrze jest potrzymać kilka dni w zamrażalniku. Tak więc po obraniu, umyciu i odsączeniu z resztek wody pakuję aronię w woreczki i wkładam do zamrażalnika. To bardzo dobry sposób na to by powoli robić kolejne przetwory.
Niektóre są takie smaczne, że cześć zjadamy od razu na porannym pieczywie.
27 sierpnia 2013
Cynamonowe ślimaczki z śliwką i kruszonką
Robot trochę odetchnął od mieszania ciasta na pizzerinki, a już dostał nowe zadanie.
Sezon śliwkowy czas zacząć! Zawsze na pierwszy ogień piekę drożdżowe z śliwkami pod kruszonką. Tym razem upiekłam ciasteczka drożdżowe, a właściwie połączenie cynamonowych ślimaczków z śliweczką i kruszonką.
Oto przepis:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCDAuGuTl6Trd16GsWXIKdkOTczlxEm4WUfKLtAl4wwqIAmalMU7aC26OSxH7gxlTwgHrHqP8Rm4iSoyWB5YlNQ-6lHQzCTbpiVBfz0ksyi7uwKm2iT7MY0yoZ9O47KAmV9Efb6LbgTnM/s640/SliSliw.jpg)
Cynamonowe ślimaczki z śliwką i kruszonką
Sezon śliwkowy czas zacząć! Zawsze na pierwszy ogień piekę drożdżowe z śliwkami pod kruszonką. Tym razem upiekłam ciasteczka drożdżowe, a właściwie połączenie cynamonowych ślimaczków z śliweczką i kruszonką.
Oto przepis:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCDAuGuTl6Trd16GsWXIKdkOTczlxEm4WUfKLtAl4wwqIAmalMU7aC26OSxH7gxlTwgHrHqP8Rm4iSoyWB5YlNQ-6lHQzCTbpiVBfz0ksyi7uwKm2iT7MY0yoZ9O47KAmV9Efb6LbgTnM/s640/SliSliw.jpg)
Cynamonowe ślimaczki z śliwką i kruszonką
Pizzerinki z oliwnego gaju.
Wczoraj w mojej kuchni królowało ciasto drożdżowe. Najpierw upiekłam mini pizze w kształcie oliwnego drzewka. Później na deser ciasteczka cynamonki z śliwką i kruszonką.
Najpierw opiszę oliwkowe pizzerinki
Pizzerinki z oliwnego gaju.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjz15Nc1peTMIDx7yCIavuLzhQAZ45jjazKE_slmcDy_fghQwcoUuJEa0-LiJuxgoE0QFNOQev2f6xEookd4uExD-Xnn0VdGrx4Aw5tNBocP88VxkrO2-yQOgoOXnRiDCCaqZUFlQJA0ns/s200/pizzaOl2.jpg)
Do miseczki wlej 100 ml letniej serwatki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Stop masło i przestudź je, by było letnie.
Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (serwatkę lub wodę, stopione masło, mąkę, sól ) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki pszennej.
Formuj z ciasta placki w kształcie oliwnych drzewek podsypując mąką pszenną.
Posmaruj koronę drzewa przecierem pomidorowym, posyp bazylią, ziarnem dyni i startym parmezanem. Ułóż oliwki.
Posyp słonecznikiem i parmezanem.
Brzeg korony posmaruj jajem i posyp pestkami dyni.
Pień drzewa posmaruj również jajem i posyp siemieniem lnianym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV3P-9e2AxA7I0ohtBGQMb0ycoErm3mN_HEuBU1K4eL2neLjmxlllnq72596-8MHYLopJn6HYvSaY9RJ0EUY1oDvSiPEAee78XTBoilTfk2_wcUIxbBIPWvPQ_kXUxdsF5opLlzBbHYoA/s320/pizzaOl4.jpg)
Tak samo postępuj z każdą następną.
Ułóż pizze na blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
Po kilkunastu minutach wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
Najpierw opiszę oliwkowe pizzerinki
Pizzerinki z oliwnego gaju.
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- około 300 g mąki uniwersalnej
- 400 ml letniej serwatki (lub wody)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 100 g masła czosnkowego Lurpak
- około 900 g oliwek zielonych
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 50 g parmezanu
- pęczek świeżej bazylii
- ziarna dyni i lnu do posypania
- rozkłócone jajo
- mąka pszenna do podsypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjz15Nc1peTMIDx7yCIavuLzhQAZ45jjazKE_slmcDy_fghQwcoUuJEa0-LiJuxgoE0QFNOQev2f6xEookd4uExD-Xnn0VdGrx4Aw5tNBocP88VxkrO2-yQOgoOXnRiDCCaqZUFlQJA0ns/s200/pizzaOl2.jpg)
Do miseczki wlej 100 ml letniej serwatki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Stop masło i przestudź je, by było letnie.
Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (serwatkę lub wodę, stopione masło, mąkę, sól ) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki pszennej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_MYLnedln-nG4NA7D15S7o7jUs90aqemw_jH7yjP_segkzaqgGvh1PHFHRyXwvbEefu1yraPDy0ZcohAIVwzynAoh7-0yH0jiPyEwO0dwXPxX05rVpv6mE-oN6H2UWvJt-WczDPnRfeY/s320/pizzaOl3.jpg)
Posmaruj koronę drzewa przecierem pomidorowym, posyp bazylią, ziarnem dyni i startym parmezanem. Ułóż oliwki.
Posyp słonecznikiem i parmezanem.
Brzeg korony posmaruj jajem i posyp pestkami dyni.
Pień drzewa posmaruj również jajem i posyp siemieniem lnianym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV3P-9e2AxA7I0ohtBGQMb0ycoErm3mN_HEuBU1K4eL2neLjmxlllnq72596-8MHYLopJn6HYvSaY9RJ0EUY1oDvSiPEAee78XTBoilTfk2_wcUIxbBIPWvPQ_kXUxdsF5opLlzBbHYoA/s320/pizzaOl4.jpg)
Tak samo postępuj z każdą następną.
Ułóż pizze na blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
Po kilkunastu minutach wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
Flaczki ze skrzydełek kaczki
26 sierpnia 2013
Jabłka pod kruszonką
Mocno czekoladowy budyń
Wakacje się kończą. Niedługo dzieciaki ruszą do szkoły, moja wnusia również.
Na koniec wakacji przygotowałam dwa smakołyki, które bardzo lubi.
Czekoladowy budyń i jabłka pod kruszonką. Lubi też granitę, ale o tym później.
Mocno czekoladowy budyń
Na koniec wakacji przygotowałam dwa smakołyki, które bardzo lubi.
Czekoladowy budyń i jabłka pod kruszonką. Lubi też granitę, ale o tym później.
Mocno czekoladowy budyń
25 sierpnia 2013
Kotlecik indyczy na cukinii
Dla tych którzy nie lubią wieprzowiny proponuję przygotować delikatny kotlecik z piersi indyczej.
Można zrobić go szybko. Takie właśnie piekłam dla wnusi, gdy spędzała u nas wakacje.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8yTxRnuLjZgSdi5UOjcmDdM7XHs9kJcyjYg9lKT-E7HNNY9E5uc__LxaULKVzoQEGab1xOUgwsLSgvyVp_GvvhsXcEYlT-uouXP__yY_suWdZCW9qcy5DOf2dLGWUng1CHR3Mh0lXg7Q/s640/Kotlet+z+indyka+na+cukinii.jpg)
Kotlecik indyczy na cukinii
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwrd_F9kuLbtlMw56mXoD2p-YynZUgO4UflKakluRn_kwvdl6tNWqmY7FlFl4XJmgHLYuQoSjbBOZZu3-GvXE8Fm8ysAFsIJTFuBvdzaWAr9PT0uNieFGb4k8dDJrDf2Rt98I2SVbg3Qo/s200/Kotlet+z+indyka+na+cukinii02.jpg)
Obierz cebulę. Pokrój ją w cienkie plasterki na tarce do ogórków. Pokrój na cienkie plasterki również cukunię.
Można zrobić go szybko. Takie właśnie piekłam dla wnusi, gdy spędzała u nas wakacje.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8yTxRnuLjZgSdi5UOjcmDdM7XHs9kJcyjYg9lKT-E7HNNY9E5uc__LxaULKVzoQEGab1xOUgwsLSgvyVp_GvvhsXcEYlT-uouXP__yY_suWdZCW9qcy5DOf2dLGWUng1CHR3Mh0lXg7Q/s640/Kotlet+z+indyka+na+cukinii.jpg)
Kotlecik indyczy na cukinii
- 4 kotlety z piersi indyczej
- sos sojowy
- pieprz czarny i ziołowy
- mąka do oprószenia
- 1 cukinia
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki masła sklarowanego
Odstaw na 20 minut.
Oprósz kotleciki mąką po czym usmaż je na na rozgrzanej na patelni łyżeczce masła na rumiany kolor.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwrd_F9kuLbtlMw56mXoD2p-YynZUgO4UflKakluRn_kwvdl6tNWqmY7FlFl4XJmgHLYuQoSjbBOZZu3-GvXE8Fm8ysAFsIJTFuBvdzaWAr9PT0uNieFGb4k8dDJrDf2Rt98I2SVbg3Qo/s200/Kotlet+z+indyka+na+cukinii02.jpg)
Po zdjęciu kotlecików z patelni dodaj pozostałe masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię.
Posyp ja pieprzem ziołowym i czarnym. Przesmaż ją razem z cebulą przez kilka minut, by pozostała chrupiąca.
Podawaj od razu z kotlecikami indyczymi.
Kiszona kapusta zasmażana na cebuli
A... miałam jeszcze opisać kapustę. Został mi w lodówce ostatni słoiczek mojej domowej kapusty.
Trochę szkoda mi było ją poświęcić do golonki... w surówce smakuje mi najlepiej.
No ale w końcu z wielkim żalem wrzuciłam ją na patelnię :(
... i nie żałuję. Golonko smakowało z kapustką wyśmienicie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPn1huj2bQgNJB-sog9vlAycIQkYsYuyFMZI3exMNyMOP7Te8c76R90U-odJbYqB1U3m01z0Xi5izJdYRJttPnNHxOGdp6Jds6o2gLbvpM_atbBbblMRSJ8omfyUC46b6Oan6DQNBvW9A/s640/KapKisz.jpg)
Kiszona kapusta zasmażana na cebuli
Trochę szkoda mi było ją poświęcić do golonki... w surówce smakuje mi najlepiej.
No ale w końcu z wielkim żalem wrzuciłam ją na patelnię :(
... i nie żałuję. Golonko smakowało z kapustką wyśmienicie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPn1huj2bQgNJB-sog9vlAycIQkYsYuyFMZI3exMNyMOP7Te8c76R90U-odJbYqB1U3m01z0Xi5izJdYRJttPnNHxOGdp6Jds6o2gLbvpM_atbBbblMRSJ8omfyUC46b6Oan6DQNBvW9A/s640/KapKisz.jpg)
Kiszona kapusta zasmażana na cebuli
Glazurowana golonka na zasmażanej kapuście
24 sierpnia 2013
Żurek koperkowy z szynką
W wielu domach na Śląsku w sobotę tradycyjnie na obiad je się żurek. Co gospodyni to inny przepis na żurek: na kiełbasce, na wędzące, postny, z jajem, z ziemniakami pure ..... można wymieniać i wymieniać.
Ja gotuję żurek różnie, bo jak zauważyliście nie lubię w kuchni monotonii.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFE8CMf-4BPV3CJIQ5WP37utbSmzpAAIVS0i_e-i08buHgLnJMXO9gIY8kSPDQLpeTQ98dwG_QyC_Oq7qVf7hhepOb5JmLQ86w60BDYAXudQGqO_buqIkN2vmOOl_gDZgHhx7Zbix7Xrc/s640/ZurKop.jpg)
Żurek koperkowy z szynką
Ja gotuję żurek różnie, bo jak zauważyliście nie lubię w kuchni monotonii.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFE8CMf-4BPV3CJIQ5WP37utbSmzpAAIVS0i_e-i08buHgLnJMXO9gIY8kSPDQLpeTQ98dwG_QyC_Oq7qVf7hhepOb5JmLQ86w60BDYAXudQGqO_buqIkN2vmOOl_gDZgHhx7Zbix7Xrc/s640/ZurKop.jpg)
Żurek koperkowy z szynką
Mielone z szynki a la hamburger
Roladki wieprzowe z farszem paprykowym duszone w pomidorach
Roladki wołowe duszone w winie i cebuli.
Gdy zapowiedzą się goście na kilka dni prawie zawsze robię wcześniej roladki. To pyszny sposób na podanie mięsa, gdyż można go wzbogacić różnymi smakami owocowymi lub warzywnymi wkładając obok cebuli do środka suszone śliwki, morele, paprykę lub inne warzywa.
Ja ostatnio zrobiłam dwa rodzaje roladek, wieprzowe z farszem paprykowym i wołowe.
Zacznę od...
Roladki wołowe duszone w winie i cebuli.
Ja ostatnio zrobiłam dwa rodzaje roladek, wieprzowe z farszem paprykowym i wołowe.
Zacznę od...
Roladki wołowe duszone w winie i cebuli.
23 sierpnia 2013
Papryka faszerowana szynką i ryżem
Co roku latem , gdy paprykę łatwo jest dostać na bazarku i jest tania dobrze jest ją nadziać farszem mięsnym.
Jest to propozycja pysznego obiadu lub kolacji. Przed wyjazdem w góry zjedliśmy cały talerz papryczek na obiad. Zostało tylko wspomnienie. Trzeba będzie powtórzyć...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOPIGcib6N7g5DvNm3jMavMlBHPOwNuKnJp7wSbVhhjokXfaiPXdKRPWfK0AVjHwKJ3p1xV8CKl-VYJOikN_6KW2rrUtUMJD5eKm4KgDgS5EPnEU910Wvpt556hq-djoP_G7IcXItH5e8/s640/papNadzSz3.jpg)
Papryka faszerowana szynką i ryżem
Jest to propozycja pysznego obiadu lub kolacji. Przed wyjazdem w góry zjedliśmy cały talerz papryczek na obiad. Zostało tylko wspomnienie. Trzeba będzie powtórzyć...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOPIGcib6N7g5DvNm3jMavMlBHPOwNuKnJp7wSbVhhjokXfaiPXdKRPWfK0AVjHwKJ3p1xV8CKl-VYJOikN_6KW2rrUtUMJD5eKm4KgDgS5EPnEU910Wvpt556hq-djoP_G7IcXItH5e8/s640/papNadzSz3.jpg)
Papryka faszerowana szynką i ryżem
Pasta z cieciorki z archiwum.
Dziś wracając z gór usłyszałam w radio, że bociany odlatują do ciepłych krajów.
Zrobiło mi się przykro, że to już koniec lata. Tak szybko czas mija.
Przeglądam archiwum moich przepisów których nie zdążyłam opisać, a warto.
Jest ich sporo. Postaram się nadrobić zaległości jak najprędzej...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIOVnAFSnAr9xKMsI9xnKcPI9BDtx5Ke2AE76toIMsjJdME6brDc_fUISKioIQDATWgCzCDesKPkKSx3Qn4WS5A_jFIwMfTB9YLcRBfN6qdiJVk_77u0IB3llT0uG5GjmKaFn9j98fuuE/s640/PastaCieRz2.jpg)
Pasta z ciecierzycy z olejem rzepakowym
Zrobiło mi się przykro, że to już koniec lata. Tak szybko czas mija.
Przeglądam archiwum moich przepisów których nie zdążyłam opisać, a warto.
Jest ich sporo. Postaram się nadrobić zaległości jak najprędzej...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIOVnAFSnAr9xKMsI9xnKcPI9BDtx5Ke2AE76toIMsjJdME6brDc_fUISKioIQDATWgCzCDesKPkKSx3Qn4WS5A_jFIwMfTB9YLcRBfN6qdiJVk_77u0IB3llT0uG5GjmKaFn9j98fuuE/s640/PastaCieRz2.jpg)
Pasta z ciecierzycy z olejem rzepakowym
Subskrybuj:
Posty (Atom)