![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYg69_EHIfhHxKJdt9GFzjbdFIAxKZU8s36_2UcIDTjqyEoyyecLy9Gp3N6GRq12XPDlhNy42UDT4Gsmluh0KPZ5SniRHZmCh8by3lAHOaLL-BIaACnRvfMoFRw5GASh1QVAJCw06aQFU/s1600/spcieciorka.jpg)
bardzo popularna w kuchniach śródziemnomorskich.
Ciecierzyca pospolita ma zastosowanie w kuchni, szczególnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Stanowi m.in. podstawowy składnik hummusu.
Jagody goji to podobno jedne z najzdrowszych owoców świata.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpOHfgDPQ21snFi2oIiXD5hZ2AWzBoJUdmI-u4lk-V12i_gvxfbk08wl77vOU37oGrtAf9MyqXzsCQUGoDUtLcIl9MujIWHpK-tfXjVg-RWvFAbH2-v1eACeUWLq_8sotu4oPS85LYxzU/s1600/spJaGoi.jpg)
Owoce te hamują syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioY8BiWksPqympkzoz3pWWeYAM-2da6mh0Qc52o0eXB4VYsK6HKBJkrNDm-tav3I_zn8hEKxp-wwCYoy1JLWijkaENNd2VbZullFb8W9xI_dRs813e1P0oAr-fyr3mDjKvf9Jw-68tLlup/s1600/KomosaRyz.jpg)
Komosa ryżowa (quinoa) była podstawą wyżywienia Inków. Ziarno to jest lekkostrawne i zawiera pełnowartościowe białko dzięki czemu jest cennym składnikiem wielu diet.
Ponadto ziarno nie zawiera glutenu, jest niezwykle bogate w sole mineralne i witaminy oraz wszystkie niezbędne aminokwasy. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest doskonałym pokarmem w diecie przeciwcukrzycowej. to podobno jedne z najzdrowszych owoców świata.
Komosa na zdjęciach to komosa mieszana - tricolore.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz