Na pewno powtórzę to danie, bo było pyszne!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-PZwTW5hqj92TNcefkFk-rwcAd67e1YCTkDlID4ON7mma1I0rPUkfnTs9WmZgRy5jxVit0SwO-iHUqCYnYQj2PEYNhqNLnFLibKuuBIi5xpCKhYDB9MaiA-82bRZjlGCmk8fc105iucnL/s1600/NalDynMies.jpg)
Naleśnikowe paczuszki dyniowe
- około 200 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 dag drożdży
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 50 dag mielonej szynki wieprzowej
- 1/2 kg miąższu dyni
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
- gałązki tymianku do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhikIV3XUTGA5HQOYhHwPXeCYUSTgfBVmi5e_nCvdEQt1qGRH47vQo6qH1A7eWz3h2iBhfdUyQjPpenRvi9418OVcshmhqgOI9_G0l2NMf49SJgJMs7s8h_ugTPyeTkFy9H4pIQqsSZVRj4/s1600/NalDynMies2.jpg)
Wymieszałam szklankę mleka z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce
do chwili, gdy drożdże ruszą.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam szczyptę soli - wymieszałam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh789dNWn8o5vQ5qPbGj2xnsa5SM7zLjxNZulBi0rbdzbGjVTcQMIkWgsBDapdA4pJZ_L6bckE9ddyWq3MXdArVkjeW-kfqsJZEkxf5DigOo8knL2GPL6z6_gjP5bGHewWDmAfxuw8yevf8/s1600/NalDynMies1.jpg)
Gdyby ciasto było zbyt gęste dolejcie wody, gdyby zbyt rzadkie dosypcie mąki powinno być o konsystencji śmietany. Usmażyłam naleśniki na rozgrzanym oleju .
Obrałam dynię, wyjęłam gniazda nasienne. Pokroiłam dynię w długie paski po czym starłam na tarce w cieniutkie paseczki.
Obrałam cebulę i czosnek. Posiekałam je drobno.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZHA6T0hyphenhyphenNNBtCGvSARubNAvLnhJtU7aU92XWVFJq5jMhaZHmx749fFVO3vQk5jzVJdzaAmhsz9ksQVMUP-pSmK14uTOymBOWL5AM2QexKZXDvicj2i5dPKVQT35Iwy6faO0kdNDiihStH/s1600/NalDynMies3.jpg)
Na rozgrzanym maśle zeszkliłam cebulę. Dodałam mięso i czosnek. Doprawiłam tymiankiem, chilli, solą i pieprzem.
Dusiłam mięso 10 minut po czym dodałam dynię i przecier pomidorowy.
Dusiłam wszystko razem na małym ogniu do chwili, gdy mięso było miekkie.
Nakładałam farsz składając brzegi kazdego naleśnika w zgrabną paczuszkę. Na środek każdej nakładałam odrobinę farszu dyniowego.
Dekorowałam paczuszki gałązkami tymianku.