Mięso z dzika posłużyło mi do przygotowanie trzeciego wyjątkowego dania. Można by przygotować je w kociołku nad ogniskiem lub w garnku o grubym dnie na kuchence.
Taki gulasz może z powodzeniem znaleźć się w świątecznym menu kolacyjnym.
Kociołek myśliwego czyli zupa gulaszowa z dzika.
- 1 tacka mięsa gulaszowego z dzika (dostępne w TESCO)
- 2 cebule z siatki TESCO
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego TESCO
- 2 czubate łyżki mąki luksusowej TESCO
- pół szklanki kefiru
- 50 g wędzonego boczku
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajo
- 2 ząbki czosnku
- 1 litry bulionu warzywnego (lub wody)
- 1 niewielka papryka słodka
- 1 papryka ostra
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka owoców jałowca
- chilli do smaku
- kminek TESCO do smaku
- pieprz czarny TESCO do smaku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku TESCO
- sól TESCO do smaku
- cukier trzcinowy TESCO do smaku
- groszek z puszki TESCO do dekoracji
- kukurydza z puszki TESCO do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuta1s7bgYE6HGdV4F67xpBQWDf2966laG34NrGlkvH_9zQ6tMrIiRKnPx1bnyAjkeaW5kyNi1gmNDj4JF6fti-4GCaPnji5epYIqlWiZG58cnOuEpT6low_nfLyoB_etIuo5whkMyQThV/s200/kocMysl1.jpg)
Mięso umyj, włóż do miseczki i zalej na dobę kefirem.
Obierz papryki, cebulę i czosnek. Cebule pokrój w piórka, papryki i czosnek pokrój w kosteczkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfIrYq9EvM3yG9ph3MUwt8bQLhX7aXZ-faMnDCD7yp-AEZxdyvL42bEfmQhZFPof05PfVlwtXCEhu8r1qow1xIsIcwIFcQapY0MjmWiHKgCcpPTQptfGrDj2xWTfNpBM6pTEUln8_P0yJN/s200/kocMysl2.jpg)
Boczek pokrój w paseczki, wrzuć go do rondla o grubym dnie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhT2lQYIjDwHZ4ThYhVu9O9zQy71KVLdFNSOTEgu13ulunmWkTGUSbFthozZVJ788ebNEQ_ZXvedkNit9GmzuKpS9lP3pSuKwj05_1DiK6lNrQ51Wbh0HhJPLijoPeHxB6r-_IDWHOQ9TO4/s200/kocMysl4.jpg)
Wstaw go na mocno rozgrzany ogień i przyrumień .
Dodaj cebule, zeszklij ją na tłuszczu wytopionym z boczku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7pHXSMz4om3iifwLRlHQXQtRRE9E7CvDPGYgxr8z7tB_0Hv1CDmlI1P_kY4_LwO5dAkmRTLiKFyjFqMmy_b67IvoveWw_PouTbf0uiL0zdOBW_DItRNqNT5AD1fnRUaXP-WLCSlc1Oklj/s200/kocMysl3.jpg)
Mięso wyjmij z kefiru, opłucz, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.Dodaj mięso do rondla i smaż z boczkiem i cebulą do chwili, aż zniknie kolor surowego mięsa.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikeNu4Rezwnh8A4HkcK_pNwCvxfTT9O9Yc1e5Gbm6fqd5KjlxOeW3DD0i5W5FVG_vNVxRlubFoEDY2CrYQoB_ndVLDot-dmmiytvf9K-0f8ySSw2xmXaMu9fyj9_cKlMyGfMKamlo_ewtM/s200/kocMysl6.jpg)
Jałowiec i kolendrę utrzyj w moździerzu na proszek.
Dodaj je do mięsa.
Dodaj paprykę słodką i ostrą, pozostałe przyprawy,szczyptę cukru i soli do smaku, podlej bulionem - duś mięso do miękkości.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj koncentrat pomidorowy.
Gdy mięso będzie całkiem mięciutkie przygotuj kluseczki.
Z jajka, śmietany, szczypty soli i mąki wymieszaj dość gęste lane ciasto. Wlej je do lejka. Trzymając lejek nad zupą odcinaj kluseczki przy pomocy noża. Gotuj je kilka minut. Dopraw zupę do smaku chilli, pieprzem i sola jeśli trzeba.
Podawaj zupę gulaszową w kamionkowych naczyniach udekorowaną groszkiem zielonym i kukurydzą z puszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz