Jak już wcześniej pisałam śledzik z marynowanymi owocami lub warzywami świetnie się komponuje.
I niekoniecznie musi to być tradycyjny ogóreczek.
Śledź w dyni marynowanej
- 4 płaty filetów śledziowych
- 1 słoiczek dyni marynowanej
- 1 duże jabłko
- pieprz cytrynowy
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki oliwy extra v.
- 1 łyżka miodu lipowego
- listki kopru do dekoracji
Płaty śledziowe wymoczy w wodzie, a następnie przez godzinę w mleku. Pokrój każdy na kwadraty. Dynię utrzyj na tarce w łezkę, to samo z obranym jabłkiem. Dodaj oliwę, miód, pieprz ziołowy i cytrynowy do smaku. Wymieszaj. Dopraw do smaku jeśli trzeba.
Do pucharków nakładaj warstwami dynię, kawałki śledzia naprzemiennie do wyczerpania składników.
Dekoruj paseczkami dyni i koperkiem.
Posyp pieprzem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz