29 stycznia 2012

Wegańska soczewica w sałacie rzymskiej.

Sałata rzymska jest krucha, jednak łodygi są twarde i nie nadają się do jedzenia na surowo. Można jednak
je wykroić i dodać do....na przykład soczewicy.
Taka soczewica podana na liściach sałaty  bardzo apetycznie wygląda i nawet kusi takiego mięsożercę, jakim jest mój mąż.

Soczewica w sałacie rzymskiej.
  • 1 średnia sałata rzymska
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 200g soczewicy
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  •  pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • sól
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • pomidorki koktajlowe  i pietruszka do dekoracji





 Zamocz soczewicę na 1 godzinę. Ugotuj ją do miękkości .
Obierz cebulę pokrój ją w kosteczkę.
Zeszklij ją na rozgrzanym oleju, dodaj ugotowaną soczewicę (bez płynu), paprykę suszoną, przecier pomidorowy, pieprz czarny i ziołowy  oraz bazylię. Dopraw ją solą i chili do smaku

Duś  kilkanaście  minut, by sos lekko odparował.
Pokrój drobno łodygi selera naciowego.





Listki sałaty rzymskiej umyj, osusz i zetnij twarde łodygi. Pokrój je drobno i dodaj do soczewicy razem z selerem  naciowym. Poduś kilka minut, aż warzywa stracą surowy smak, ale pozostaną chrupiące.



Z miękkich części liści złóż łódeczkę i nałóż na nią porcję soczewicy. Udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz