3 stycznia 2012

Kudłata sałatka śledziowa.

Warstwowa sałatka śledziowa z dużą ilością sera  udała się nieźle, więc wrzucam przepis.


Kudłata sałatka śledziowa.


  • 4-5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • szklanka majonezu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • pół szklanki jogurtu
  • 25 dag śledzi korzennych w oleju
  • 25 dag żółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek


Ziemniaki zetrzyj w łezkę. Trzy ogórki i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę - wymieszaj w oddzielnej miseczce.




Do majonezu dodaj jogurt, musztardę francuską i delikatesową, 2 łyżki oleju z śledzi z korzeniami.
Wymieszaj sos, dopraw go solą i pieprzem, by był pikantny.
 Zetrzyj ser w długą łezkę.
Śledź odsączony z oleju  pokrój w drobne paseczki.


Układaj  warstwami ziemniaki, śledź,sos, ser, posiekany koperek, ogórki z jabłkiem, kukurydzę, sos , ser - aż do wyczerpania składników. Na górze wyłóż połówki jajek i paski ogórka. Posyp wszystko serem i udekoruj gałązkami kopru.

2 komentarze:

  1. mam nietypowe pytanie - jak długo ta sałatka może poleżeć w lodówce? śledzie robię zawsze z wyprzedzeniem na imprezy... a tutaj niestety boję się że nie poleżałaby :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że można zrobić ją dzień przed podaniem, generalnie nie trzymałabym jej dłużej niż dwa, trzy dni w lodówce. Moim zdaniem najlepsza jest na drugi dzień jak się przegryzie :)
      Pozdrawiam!

      Usuń