Kudłata sałatka śledziowa.
- 4-5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 4 jaja ugotowane na twardo
- szklanka majonezu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- pół szklanki jogurtu
- 25 dag śledzi korzennych w oleju
- 25 dag żółtego sera
- 1 puszka kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- 1 jabłko
- sól, pieprz do smaku
- koperek
Ziemniaki zetrzyj w łezkę. Trzy ogórki i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę - wymieszaj w oddzielnej miseczce.
Do majonezu dodaj jogurt, musztardę francuską i delikatesową, 2 łyżki oleju z śledzi z korzeniami.
Wymieszaj sos, dopraw go solą i pieprzem, by był pikantny.
Zetrzyj ser w długą łezkę.
Śledź odsączony z oleju pokrój w drobne paseczki.
Układaj warstwami ziemniaki, śledź,sos, ser, posiekany koperek, ogórki z jabłkiem, kukurydzę, sos , ser - aż do wyczerpania składników. Na górze wyłóż połówki jajek i paski ogórka. Posyp wszystko serem i udekoruj gałązkami kopru.
mam nietypowe pytanie - jak długo ta sałatka może poleżeć w lodówce? śledzie robię zawsze z wyprzedzeniem na imprezy... a tutaj niestety boję się że nie poleżałaby :(
OdpowiedzUsuńMyślę,że można zrobić ją dzień przed podaniem, generalnie nie trzymałabym jej dłużej niż dwa, trzy dni w lodówce. Moim zdaniem najlepsza jest na drugi dzień jak się przegryzie :)
UsuńPozdrawiam!