Dziś niedziela, więc czas opisać ciasta, które ostatnio piekłam.
Tradycyjny murzynek wg starego przepisu wzbogacony tabliczką gorzkiej czekolady i orzechami włoskimi.
Murzynek orzechowy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheskZUFk_UziWNojfATvV0vUfibs37byIJV41G4dUit9mkKEgVoBfns2ZKjjX24aGQRczJ6vPev4HRMsVNhWKUX1_XgoIX2kh0aKbZWaxSFKx8GqxMkHRx5GBf635UgF6howIfIRxpv4EI/s400/MurzOrzech2.jpg)
- 200 g masła
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody źródlanej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1 szklanki siekanych grubo orzechów
- cukier z prawdziwą wanilią
Rozpuść masło z cukrem, kakao, wodą, cukrem z wanilią podgrzewając na małym ogniu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggwMk-NoMO0f7eCIJTNE7QgR0PgLucD9rPMsSWnCXhVxsUc7WqI8jvya7U13wdCIGIgOEWkAkFxy9b7ypF-mIhzhPfzmNbV2bwrs7fR0Igp656qkONFOtrZ3GLWc3UwaqXBkQwylTARJdo/s400/MurzOrzech1.jpg)
Na końcu dodaj pokruszoną czekoladę. Gdy wszystkie składniki połącza się odlej pół szklanki, a pozostałą część ostudź. Do masy dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia - wymieszaj. Na końcu ubij ubij pianę z białek ze szczyptą soli i ostrożnie wymieszaj z ciastem.
Wyłóż ciasto na średnią blaszkę mazurkową wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp obficie orzechami.
Upiecz ciasto w temp. 180 stopni C. Gdy ciasto przestygnie polej odłożoną wcześniej polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz