Cebularze to bardzo pyszne drożdżówki wytrawne z cebulą, choć ja do tej pory trochę inaczej je piekłam.
Ten przepis jest równie świetny, a dodatek maku podkręca wypiek.
Trochę jedynie zmniejszyłam zawartość soli, gdyż używam jej niewiele.
Zmieniłam również kształt i osypałam brzegi odrobiną maku, bo przepadam za takimi rantami obsypanymi ziarenkami.
No i wyszła taka pychotka, po której nie ma już śladu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBLXDedwgIvLIJHAwhm6qEDszfcRVL5QEXFg3BMvrB4FTLL1xLsDNJ1RvDrvij69jo0wjN0HYFCEb2qpdjqYftda46zbpovW4ni6EDzBkXIeUFdePnY_FOSG6EH3zoemce_2WNTH6ptzsp/s1600/cebularze.jpg)
Oto przepis (12 sztuk)
Cebularze - przepis oryginalny (w nawiasach moje proporcje)
NA FARSZ:
- 5 dużych cebul
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli (1/2 łyżeczki)
- 4 łyżeczki maku (5 łyżeczek maku)
NA CIASTO:
- 500 g mąki
- 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżeczki soli (1 łyżeczka soli)
- 60 g masła lub margaryny
- 1 jajko do posmarowania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBhAKS05PakWvQNNx-KIEwr6sJKT5RFZk1bLxvwRSg1zX4AOziGQkrimAepsuMYCs13zno4Ecqw7uGca4Rrpp6fp_5E2Dkmmli4uvbaynSAQO7LD4mDFKJ1_3o2f-I3qBJExdn4HsVqFmu/s1600/cebularze1.jpg)
Cebulę kroimy w grubą kostkę (ja pokroiłam w piórka), dodajemy sól, mak, olej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSnKGTZUkMmLn2jCqq3qdr4gC35XbkaszYpswM6IrOJTciu2y4o2DlJ1WGQhwE-YPPAbLTaCo036mzDtaPyvwJocqykmt_Y0Qfu3uAzRRFmV5L0B9Yc0VFP0CbaaNqXBnQOxhuWBNmZfou/s1600/cebularze2.jpg)
Dusimy cebulę na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli.
Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków (12 cebularzy), robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiInBkVUNJbfshCEW7tGm-zpO2eZwxJDYwjeXgYGVtKr7C3UgJfVADnb2zXC8RLt22hKc3C0Ttt_b69OxKW_3qGiEFPU7Z1bC749z9TSxDqjkUTabb7dKxEReuEKLuINHvN-5fiWBLFeeP3/s1600/cebularze5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiInBkVUNJbfshCEW7tGm-zpO2eZwxJDYwjeXgYGVtKr7C3UgJfVADnb2zXC8RLt22hKc3C0Ttt_b69OxKW_3qGiEFPU7Z1bC749z9TSxDqjkUTabb7dKxEReuEKLuINHvN-5fiWBLFeeP3/s1600/cebularze5.jpg)
Wypiekali ze mną:
Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it
Ewelina ze Stylowa kuchnia
Patryk z Cook
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Bernadeta z Mój kulinarny pamietnik
Iwona z bloGotowanie z pasją
Paulina ze Smaczne przepisy
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Marzenka z Kulinarne Szalenstwa Maniusi
Kasia z Ulubione przepisy
Patryk z Cook
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Bernadeta z Mój kulinarny pamietnik
Iwona z bloGotowanie z pasją
Paulina ze Smaczne przepisy
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Marzenka z Kulinarne Szalenstwa Maniusi
Kasia z Ulubione przepisy
Fanpage Wypiekania na śniadanie: KLIK
Strona wydarzenia na Facebooku: KLIK