Tym razem wegańska pikantna zupka.
Pikantna zupa paprykowa.
- 2 papryki czerowne
- 1 papryka zielona
- włoszczyzna
- 1 łyżka oliwy extra v.
- sól
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- szczypta chili
- pieprz ziołowy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz czarny do smaku
- pęczek natki pietruszki
Włoszczyznę zalej 2 litrami źródlanej wody i gotuj do miękkości.
Na oliwie przesmaż posiekaną cebulę i czosnek.
Paprykę zieloną pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli.
Paprykę czerwoną pokrój w kostkę . Dodaj do cebuli.
Smaż , aż papryka będzie miękka.
Pod koniec dodaj paprykę w proszku i chili.
Zupę zmiksuj . Dodaj przesmażoną paprykę z cebulą i czosnkiem.
Dopraw solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym.
Gotuj zupę jeszcze chwilę. Dodaj natkę pietruszki.
Podawaj od razu goracą.
Jak to - zmiksuj? Na zdjęciu nie widać, żeby zupa była kremowa. Przeciwnie - jest dość klarowna z kawałkami włoszczyzny.
OdpowiedzUsuńMiksujemy bulion z kawałkami pietruszki, marchewki i selera, a potem dodajemy przesmażoną paprykę w dwóch kolorach z cebulą i czosnkiem i juz nie miksujemy ponownie.
OdpowiedzUsuńTo co widzisz to przesmażone papryczki przysypane natką.
Ponieważ zupa jest dzięki zmiksowaniu lekko zawiesista, więc papryki widać na powierzchni zupy :)
Dziękuję za odpowiedź. :) Na pewno wypróbuję niebawem (z dodatkiem papryczki chili)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na dołożenie ostrych papryczek :)
OdpowiedzUsuńJa podkręciłam ostrość proszkiem chilli.