Jeszcze jeden przepis na kaszę. To już ostatni z cyklu przegląd tygodnia...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisjCFXLt1PhB8fVqnimlEyVQR3VNqeFkmP0AOnYeYD6Et-CbyBjtHjuUhNAbI7vlTyN46EOdKpk4oBrsY4Cmw6T_IQzVVw6hHj72W7BX2urnvUWHl-xxq0JL6VnbiDQHP-t2Lg5xLQa9E/s400/KaszBoczOsc.jpg)
Kasza gryczana z boczniakami i oscypkiem.
- 25 dag boczniaków
- 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 1 cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 2 cykorie
- 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1/2 oscypka
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- kiełki do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUhUbc77tRDESIEwM1WQgpFzAY9ASdjC4CpVYhkJVs3rrB743kxcTzPfqSwCZjREqbgckcXadv3SIPWGwp8LEJyUtjhyphenhyphenm8HoaUsNOkqNhCs0eemtuX_UDJKiCIOg11fPv_W5c_rU4NLp4/s320/KaszBoczOsc1.jpg)
Boczniaki oczyść, odetnij twarde ogonki, kapelusze posiekaj na cieniutkie paseczki.
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimJoA9cuWI8KWQurzFCIr4W4rNZ52zhcCjmK1VVOgzmlcHcaNSVdtwuPuZOE_1tixqN0SWEmDY0W_eZI6Qgw2ig7o8VD1PAFBpAsxhzcr4fit0nETKbA_NDUMdSKVgVMJ1AO7CRtLe62w/s320/KaszBoczOsc2.jpg)
Na łyżce masła zeszklij cebulkę, dodaj boczniaki i przesmaż je z cebulą do chwili, aż lekko się zarumienią.
Dodaj kaszę,orzechy, po czym dopraw wszystko solą i pieprzem.
Smaż grzyby z kaszą przez chwilę po czym podlej je śmietanką. Obierz część liści z cykorii i odłóż do dekoracji.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAIfM2L2ZtIaDtkLbuus3DhkzkMQ7FZfpYo7zTE4p0XQd8717POWDIIS-KCfwLlWDcHmqAr3lGgqONSfgmPah7ogleXz05DWKA15XfuBxpcqRPS2iwMyyp8HzRDWwp2m8YPKJts36w1Xo/s320/KaszBoczOsc4.jpg)
Pozostałe cykorie przekrój na pół, wytnij gorzkie środki po czym pokrój w paseczki. Dodaj cykorię do kaszy z grzybami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjb6Y7Crv1d41VELIIqpxIEbwotNWNWCMu32-C57DSy-1JTiMYtx5Wm-AN2vrt2fx4EcQXsUacHweCwnYsnCOB6XXVXsrv5BlEI9qIeF1qQ8c6EKyzZhgZD8CHjBhkA_rShlbaS7z9dm9I/s200/KaszBoczOsc5.jpg)
Dopraw ostatecznie danie do smaku. Podaj kaszę na talerzach udekorowane listkami cykorii i wiórkami oscypka.
Na końcu rozsyp Twoje ulubione kiełki. Ja lubię pikantne kiełki brokuła lub rzodkiewki.