Na początek jeszcze raz kuchnia francuska i pyszna zupa cebulowa.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEoet_SMN8AKJQFjUdLPSU0UfVRyNJUh3bMkCgEhNuSvv_IIZnPzI2-HGjuE6G_mIvfj1xGB558T4mygCX6CZD5O1Sh2KcJHpfmv6X4zXvFaGPn7RsvhYqopqKj06KTrMQ7meLPiP9CJU/s400/FrCebul1.jpg)
- 4 duże cebule
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki wina
- 1,5l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 razowe grzanki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 8 łyżek startego żółtego sera
- sól i pieprz biały do smaku
- 1 ząbek czosnku
- szczypior do dekoracji
Obierz cebule i posiekaj je drobno. Przesmaż je na 2 łyżkach masła do chwili , aż się zezłocą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdYTJfdWiWM8NdOVqILXnU8kJV4w2zX3kldkNdrPqgQWKDLAf4DCX0x8gGK9Y6tsh8Cs-zKc3P8Byi_hyJpDFO8A01y9XrQEZcbIu3EzJMNE217_Ee43iZrZcxEWEOPUfAbxunv0JTE9c/s400/FrCebul2.jpg)
Podlej cebule winem, odparuj alkohol po czym podlej bulionem, dodaj tymianek i gotuj na bardzo małym ogniu około 20 minut. Zagęść zupę mąką wymieszaną w 1/2 szklance wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na łyżce masła przyrumień grzanki, posyp je połową żółtego sera.
Nalej zupę do miseczek, ułóż grzanki na górze , posyp je resztą sera i zapiekaj chwilę, aż ser się rozpuści.
Podawaj udekorowane kratką ze szczypiorku.