25 stycznia 2012

Kurczak duszony w jarzynach.

Kurczak duszony w jarzynach to coś co lubi mój mąż. Konkretny kawałek mięsa, kruche jarzyny no i ziemniaczki z koperkiem. Tak więc od czasu do czasu przygotowuję dla niego takie danie.


Kurczak duszony w jarzynach.


  • ok. 80 dag kurczaka np. udka
  • 2 marchewki
  • 1 niewielki brokuł
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • pół szklanki wina wytrawnego
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • sos sojowy do skropienia





Z kurczaka najlepiej zdejmij skórę, gdyż jest tłusta. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż udka ze wszystkich stron. Dodaj cebulę obraną uprzednio i pokrojoną w piórka. Gdy cebula stanie się szklista podlej kurczaka winem. Gdy alkohol odparuje dodaj czosnek,przyprawy i skrop go sosem sojowym .
Duś kurczaka na małym ogniu podlewając odrobiną wody od czasu do czasu.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Na końcu dodaj seler naciowy pokrojony w plasterki i małe różyczki brokuła.
Warzywa nie mogą być rozgotowane.
 Dopraw potrawę ostatecznie. Po wyjęciu kurczaka z warzywami możesz zagęścić sos i wykorzystać go do dania. Tak uduszonego kurczaka możesz podać z kluseczkami, ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz