Kurczak duszony w jarzynach.
- ok. 80 dag kurczaka np. udka
- 2 marchewki
- 1 niewielki brokuł
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła sklarowanego
- pół szklanki wina wytrawnego
- kilka gałązek rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- sos sojowy do skropienia
Z kurczaka najlepiej zdejmij skórę, gdyż jest tłusta. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż udka ze wszystkich stron. Dodaj cebulę obraną uprzednio i pokrojoną w piórka. Gdy cebula stanie się szklista podlej kurczaka winem. Gdy alkohol odparuje dodaj czosnek,przyprawy i skrop go sosem sojowym .
Duś kurczaka na małym ogniu podlewając odrobiną wody od czasu do czasu.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Na końcu dodaj seler naciowy pokrojony w plasterki i małe różyczki brokuła.
Warzywa nie mogą być rozgotowane.
Dopraw potrawę ostatecznie. Po wyjęciu kurczaka z warzywami możesz zagęścić sos i wykorzystać go do dania. Tak uduszonego kurczaka możesz podać z kluseczkami, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz