Latem , gdy upał nie lubię piec w swojej małej kuchence. Wtedy przygotowuję ciasta, ciasteczka w formie deseru na bazie galaretki lub żelatyny. Z sezonowymi owocami lub bez.
Ten deser to pianka z drobinkami czekolady zamknięta w kruchym ciasteczku.
Babeczki piankowe stracciatella
29 czerwca 2013
Serniczki truskawkowe z chabrami i mietą
28 czerwca 2013
Serniczek truskawkowy z pucharka
26 czerwca 2013
Letni deser z truskawkami
Makaron żytni z pesto i szałwią
Moje pesto rzodkiewkowe które opisałam tutaj podałam z żytnim makaronem pełnoziarnistym.
Smak zmieniłam dodając odrobinę szałwii.
Makaron żytni z pesto i szałwią
Smak zmieniłam dodając odrobinę szałwii.
Makaron żytni z pesto i szałwią
Rzodkiewkowe pesto
Sporo rzodkiewki z bujnymi listkami wyrwałam wczoraj z grządki. Czerwone kuleczki zjedliśmy z twarożkiem. A liście podobno zdrowsze od kulek wyrzucić?
O nie! Dodałam mały pęczek rukoli i postanowiłam zrobić pesto.
Rzodkiewkowe pesto
O nie! Dodałam mały pęczek rukoli i postanowiłam zrobić pesto.
Rzodkiewkowe pesto
- duży pęczek rzodkiewkowych liści
- mały pęczek rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki zmielonych migdałów (obranych ze skórki)
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- około pół szklanki oliwy Extra V.
- pół łyżeczki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz biały do smaku
Truskawkowa pianka
24 czerwca 2013
Jaja sadzone w szpinaku z kwiatem chrzanu
Kasza nieprażona gryczana jest niezwykle zdrowa. Dziś nietypowe dania.
Na krążku kaszy położyłam jaja sadzone w szpinaku (patent podobny jak niedawne jaja sadzone w rzodkiewce). Udekorowałam je pikantnymi kwiatami chrzanu.
Danie wyraziste i smaczne - polecam!
Jaja sadzone w szpinaku z kwiatem chrzanu
Na krążku kaszy położyłam jaja sadzone w szpinaku (patent podobny jak niedawne jaja sadzone w rzodkiewce). Udekorowałam je pikantnymi kwiatami chrzanu.
Danie wyraziste i smaczne - polecam!
Jaja sadzone w szpinaku z kwiatem chrzanu
23 czerwca 2013
Truskawkowe serduszka
Prosty i smaczny deser z truskawkami w kształcie serca.
Krem grysikowy z truskawkami na czekoladowym spodzie z różaną nutą.
Truskawkowe serduszka
Ugotuj grysik na gęsto na mleku z dodatkiem cukru. Pod koniec gotowania dodaj masło i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia mieszaj od czasu do czasu, by nie zrobił się
kożuch. Umyj i obierz truskawki.
Do foremek w kształcie serc ułóż na dnie połówki truskawek, posyp dno płatkami migdałowymi.
Przestudzony krem grysikowy nałóż do foremek zostawiając miesjce na pół centymetrową warstwę czekolady.
Pozostałe truskawki pokrój w kostkę i wciśnij w masę.
Stop czekoladę z dodatkiem wody różanej, dodaj orzechy- wymieszaj i lekko przestudź. Dodaj popping, wymieszaj i uzupełnij foremki masą czekoladową z różanym aromatem do pełna. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Wyjmij deserki na talerz. Podaj udekorowane listkami melisy.
Krem grysikowy z truskawkami na czekoladowym spodzie z różaną nutą.
- 400 ml mleka
- 4 łyżki grysiku
- 10 dag masła
- 2 łyżki cukru
- kilka łyżek płatków migdałowych
- około 50 dag truskawek
- 10 dag czekolady
- 1 łyżka wody różanej
- 2 łyżki zmielonych orzechów
- 2 łyżki poppingu (preparowanego amarantusa)
- listki melisy do dekoracji
Ugotuj grysik na gęsto na mleku z dodatkiem cukru. Pod koniec gotowania dodaj masło i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia mieszaj od czasu do czasu, by nie zrobił się
kożuch. Umyj i obierz truskawki.
Do foremek w kształcie serc ułóż na dnie połówki truskawek, posyp dno płatkami migdałowymi.
Przestudzony krem grysikowy nałóż do foremek zostawiając miesjce na pół centymetrową warstwę czekolady.
Pozostałe truskawki pokrój w kostkę i wciśnij w masę.
Stop czekoladę z dodatkiem wody różanej, dodaj orzechy- wymieszaj i lekko przestudź. Dodaj popping, wymieszaj i uzupełnij foremki masą czekoladową z różanym aromatem do pełna. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Wyjmij deserki na talerz. Podaj udekorowane listkami melisy.
21 czerwca 2013
Jaja sadzone w rzodkiewce z kwiatem siedmiolatki
Ostatnio takie wiosenne upały, że nawet mój mąż nie ma specjalnie ochoty na mięso.
Obiadki więc z warzywami, no czasem z jajeczkiem.
W moim ogrodzie sporo dorodnych rzodkiewek, więc i zjadamy ich spore ilości.
Ponieważ liście są bardziej wartościowe od kuleczek, a liście moich rzodkiewek są nie pryskane chemią i świeże - więc używam ich również. Dziś własnie taki przepis na danie z listkami rzodkiewki dekorowane dużym kwiatem cebulki siedmiolatki.
Kwiat jest bardzo smaczny i bardzo cebulowy, delikatny w smaku jak szczypiorek.
Jaja sadzone w rzodkiewce z kwiatem siedmiolatki
Obiadki więc z warzywami, no czasem z jajeczkiem.
W moim ogrodzie sporo dorodnych rzodkiewek, więc i zjadamy ich spore ilości.
Ponieważ liście są bardziej wartościowe od kuleczek, a liście moich rzodkiewek są nie pryskane chemią i świeże - więc używam ich również. Dziś własnie taki przepis na danie z listkami rzodkiewki dekorowane dużym kwiatem cebulki siedmiolatki.
Kwiat jest bardzo smaczny i bardzo cebulowy, delikatny w smaku jak szczypiorek.
Jaja sadzone w rzodkiewce z kwiatem siedmiolatki
Deser truskawkowy dla dorosłych
Wszyscy chyba lubią truskawki z bitą puszystą śmietaną.
Ja proponuję dziś truskawki trochę inaczej, z jogurtem, bezami i czekoladą. Czekoladą płynną z procencikiem :)
Szybki deser truskawkowy dla dorosłych.
Deser truskawkowy dla dorosłych
Ja proponuję dziś truskawki trochę inaczej, z jogurtem, bezami i czekoladą. Czekoladą płynną z procencikiem :)
Szybki deser truskawkowy dla dorosłych.
Deser truskawkowy dla dorosłych
- około 500 g truskawek
- 250 ml jogurtu
- 4 duże bezy
- 8 pałeczek czekoladowych
- 200 ml domowego ajerkoniaku czekoladowego
Koktajl rabarbarowo-truskawkowy z balsamicznym oczkiem.
Od tygodnia przygotowuję codziennie jakiś smakołyk z truskawkami. Kiedy jak nie teraz trzeba je jeść? Najlepsze polskie truskawki!
Takie prosto z pola truskawkowego, dojrzałe na słońcu.
Te najdorodniejsze używam do deserów. Drobne, słodsze i bardzo aromatyczne miksuję. Są składnikiem pysznych koktajli.
Koktajl rabarbarowo-truskawkowy z balsamicznym oczkiem.
Takie prosto z pola truskawkowego, dojrzałe na słońcu.
Te najdorodniejsze używam do deserów. Drobne, słodsze i bardzo aromatyczne miksuję. Są składnikiem pysznych koktajli.
Koktajl rabarbarowo-truskawkowy z balsamicznym oczkiem.
- ok. 400 g truskawek
- 500 ml jogurtu
- pół szklanki musu rabarbarowego
- miód do smaku
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- listki mięty do dekoracji
Masełko orzechowo-pietruszkowe
Wczoraj zrobiłam pyszne, zdrowe "smarowidełko" do chleba.
Jest dobrym podkładem pod pleśniowy serek typu Brie, żółty ser lub cokolwiek innego.
Można podać je również z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w łupinach.
Prawdę mówiąc jest pyszne ze świeżym domowym chlebem.
Spieszę z przepisem.
Masełko orzechowo-pietruszkowe
Jest dobrym podkładem pod pleśniowy serek typu Brie, żółty ser lub cokolwiek innego.
Można podać je również z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w łupinach.
Prawdę mówiąc jest pyszne ze świeżym domowym chlebem.
Spieszę z przepisem.
Masełko orzechowo-pietruszkowe
18 czerwca 2013
VIII FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI - kulisy
Jeszcze kilka fotek z naszego stanowiska roboczego, z wręczenia dyplomów i dodatkowych atrakcji.
Ziemniaki na kluseczki w rekach męża.
Do zupy marchewkowej trzeba obrać dużo marchewki
...i trochę innych warzyw.
Praca zespołowa czterech pokoleń :)
Podstawa to miejsca siedzące do pracy!
Było bardzo gorąco!
Na scenie po ogłoszeniu wyników konkursu w kategorii amatorów.
SREBRNY DURSZLAK (tylko z nazwy) w naszych rękach!
Jeszcze pożegnalne rozmowy z paniami Kostkowiankami, które zdobyły BRĄZOWY DURSZLAK.
... i wspólne zdjęcie.
A nad wszystkim czuwał niczym Anioł Stróż - Remigiusz Rączka :D
Dla dorosłych i dzieci było sporo innych atrakcji ...
To jedna z nich.
VIII FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI w Bielsku Białej
Kilka dni przerwy w blogowaniu spowodowane zostało przygotowaniami do śląskiego festiwalu.
Tym razem odbył się 15 czerwca w pięknym beskidzkim mieście - Bielsku Białej.
Do konkursu zaprosiłam jak zwykle rodzinkę czyli Familiję :)
Tym razem wybrał się ze mną jak zwykle mąż, Mamusia oraz starszy syn Paweł z córeczką.
Niestety młodszego syna Piotra (fotografa z poprzedniego festiwalu) nie było.
Sam konkurs w miłej atmosferze, wszystkie drużyny się bardzo starały, a i Jury też było miłe i przyjazne. Wszak to kulinarna przygoda i zabawa zarazem.
W tym roku nasze potrawy, a szczególnie deser znalazły uznanie Jury.
Zajęliśmy drugie miejsce! Obok BRĄZOWEGO DURSZLAKA (z ubiegłego roku) stanął
SREBRNY DURSZLAK 2013 r
Tym razem odbył się 15 czerwca w pięknym beskidzkim mieście - Bielsku Białej.
Do konkursu zaprosiłam jak zwykle rodzinkę czyli Familiję :)
Tym razem wybrał się ze mną jak zwykle mąż, Mamusia oraz starszy syn Paweł z córeczką.
Niestety młodszego syna Piotra (fotografa z poprzedniego festiwalu) nie było.
Sam konkurs w miłej atmosferze, wszystkie drużyny się bardzo starały, a i Jury też było miłe i przyjazne. Wszak to kulinarna przygoda i zabawa zarazem.
W tym roku nasze potrawy, a szczególnie deser znalazły uznanie Jury.
Zajęliśmy drugie miejsce! Obok BRĄZOWEGO DURSZLAKA (z ubiegłego roku) stanął
SREBRNY DURSZLAK 2013 r
Dyplom potwierdzający zaszczytne II miejsce
SREBRNY DURSZLAK
Jak zwykle przydatne w każdej kuchni gadżety festiwalowe plus blendery dla każdego
z naszej drużyny :)
Spis tego co zaproponowaliśmy z śląskiej kuchni.
Zupa marchewkowa (krem) z pasztecikiem ptysiowym w kształcie marchewki.
Królik marynowany jak zając, nacierany jałowcem przed pieczeniem. Podany z kluseczkami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty z borówkami, dekorowaną kwiatem szczypioru.
Pikielsznita czyli ciastko tortowe
nasączone domowym ajerkoniakiem i naszpikowane bakaliami
polane grubą warstwą czekolady 52 procentowej.
Jedyną wadą tego ciasta było trudne krojenie ze względu na grubą warstwę
czekolady przypominającej hełm na miękkim i wilgotnym biszkopcie z kremem.
Niestety nie mamy wspólnego zdjęcia (nie było Piotrusia z nami ) więc fotkę naszej drużyny
znajdziecie tutaj
12 czerwca 2013
Deser truskawkowy z duszkiem.
Kolejny letni deser nie wymagający dużo czasu i umiejętności.
Piekłam ciastka a właściwie rogaliki z ciasta francuskiego i pozostał mi prostokąt ciasta wielkości
5 x 20 cm. Na ciastka za mało, na dekorację do pysznego deseru w sam raz.
I tak właśnie powstały ciasteczka w kształcie duszków które zastosowałam do dekoracji deseru truskawkowego.
Deser truskawkowy z duszkiem.
Rogaliki z ananasem ciasta francuskiego
Już nie raz pisałam , że warto mieć
w zamrażalniku płat ciasta francuskiego.
Można z takiego ciasta zrobić wiele
smacznych i szybkich ciasteczek lub wytrawnych przekąsek.
Rogaliki z ciasta francuskiego
Deser lodowy z rabarbarem i płatkami
Po lekkiej sałatce można zjeść deser. Bardzo lubię desery lodowe.
Dziś z rabarbarem i płatkami migdałowymi oraz płatkami dzikiej róży.
Deser lodowy z rabarbarem i płatkami
Sałatka ze szpinakiem i groszkiem
10 czerwca 2013
Babeczki lniane z musem truskawkowym
O tych babeczkach myślałam już wczesną wiosną, kiedy można było kupić truskawki tylko z importu. Wreszcie pojawiły się polskie, aromatyczne truskaweczki, więc pora na nie!
Babeczki lniane z musem truskawkowym
- ciasto: 150 g masła Lurpak klasyczne
- 300 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajo
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- dodatkowo: 1 łyżka siemienia lnianego
- żółtko do posmarowania brzegów
- tłuszcz do wysmarowania foremek
- 500 g truskawek
- kilka łodyg rabarbaru
- miód akacjowy do smaku
- listki mięty do dekoracji
- kwiaty czarnego bzu do dekoracji
Wysmaruj foremki. Rozwałkuj ciasto na
3-5 mm. Wyklej ciastem foremki. Brzegi posmaruj żółtkiem i posyp
siemieniem lnianym.
Upiecz je w temp. 180 st. C na złoty
kolor (około 15 min.) . Ostudź.
Obierz truskawki, część (tyle ile
jest babeczek) odłóż do dekoracji, pozostałe zmiksuj.
Dodaj do truskawek rabarbar, wymieszaj
i wstaw do lodówki.
Przed podaniem napełnij babeczki musem
truskawkowo-rabarbarowym, udekoruj truskawkami przeciętymi na
połowę. Oberwij kwiatki bzu, sparz je wrzątkiem po czym przepłucz
zimną wodą.
Posyp nimi babeczki, udekoruj listkami
mięty.
Subskrybuj:
Posty (Atom)