Wystarczy trochę sera, jakieś warzywa i przyprawy.
Zapiekanka makaronowa.
- makaron orkiszowy (pozostały z obiadu - niewielka miseczka)
- mięso z rosołu
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1 filiżanka zielonego groszku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 20 dag żółtego sera
- pieprz czarny do smaku
- masło do wysmarowania formy
Kapustę pekińską pokrój w paseczki. Ser zetrzyj w łezkę. Wysmaruj foremkę do zapiekanek masłem sklarowanym.
Wysyp ją orzechami. Ułóż warstwy przesypując je startym serem.
Najpierw ułóż makaron, warstwę kapusty pekińskiej i pokrojonego mięsa.
Posyp przyprawami, pieprzem czarnym i ziołowym oraz tymiankiem.
Ułóż drugą część makaronu i rozsyp groszek. Posyp obficie serem.
Zapiekaj w piekarniku około 30 minut w temp. 170 stopni C.
Podawaj zapiekankę na gorąco z dodatkiem sosu pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz