Do miseczki wegańskiego żurku wkroiłam mężowi kiełbaskę, więc też był zadowolony.
Wegański żurek.
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki solonych warzyw
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- pół litra zakwasu żurkowego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz czarny do smaku
- natka pietruszki
- 2 litry wody źródlanej
Obrane ziemniaki pokrój w kosteczkę, dodaj jarzynę soloną, kilka ziarenek ziele angielskiego, kilka liści laurowych - zalej wodą i gotuj, aż ziemniaczki będą miękkie. Dodaj zakwas.
Na oleju przesmaż posiekana cebulkę i dodaj do żurku.
Dodaj pieprz ziołowy, dopraw solą i pieprzem czarnym do smaku.
Na końcu dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj żurek na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz