![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJ16diJfCzK5KUFHoWcnQO-JESyaQKUilpj4NuKAlCm_4wWcjlX-cxawDEkEXz7iaup9ypxrNuUvCZQoWtFDj7CfTj6kxyIRMOW_UsFs58CyCL181ByeouI8WXTEO3W0ANXhwV7-naVMTS/s640/nalMakKom.jpg)
Chrupiące naleśniki makowe z twarożkiem i quinoa
ciasto naleśnikowe:
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki maku
- 2 dag masła Lurpak klasyczne
- szczypta soli
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- mąka pszenna ile zabierze (około 6 łyżek)
nadzienie:
- 50 dag wiejskiego zmielonego twarożku
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
- 2 żółtka
- 2 jaja
- cukier z prawdziwa wanilią
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 dag masła Lurpak klasyczne do zapiekania
sos śliwkowy:
- 2 dag masła Lurpak klasyczne
- 30 dag węgierek
- cukier do smaku
- szczypta kardamonu
- listki mięty i aktinidia (polskie kiwi) do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGFK366PEoXtV4kpAsdsb-Vtk7LHgAlaekoq1XaI4UM9JhT3bCnOEI3Vw_MqbWlfjyCeqwAQzo7z6gIgkJBD-FLq77-StllbDPbO-t44DjWhkqpvYTJmQNdBkz3lzjVf1CvYXuNzxLRg9R/s200/nalMakKom1.jpg)
Stop masło po czym je schłodź.
Do mleka dodaj 2 jaja, szczyptę soli, mak i mąkę orkiszową. Zmiksuj na gładko.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigfdqgSZ50jKIArVOBi0lGXOymOwlZkPSvfMVoKYOhj9BaqohjWhNj9i-E8c1VqBfrudnt9fY-CrNxLXJWZetPXNme6MI9LgpMsrOFXTatf1pIMFD0oyCicH0eJ18UtBFbyMs04kKjzQL8/s200/nalMakKom2.jpg)
ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany.
Na końcu dodaj stopione masło, wymieszaj i wstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Usmaż na suchej patelni naleśniki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjh2Z-2dtmM3QCIRZFukkBYQ39QbcKvdyOPA_5BF7xglkwfOeo9u2LKWJbTU7AiPYdZo04I1rQn7r3tkTbvTTAsczCRTtUh1x-BR4vkPX0O0JnJ0lJr5TlniONfYjjsWp8HuTnZdXGme_sU/s200/nalMakKom2a.jpg)
Zmiksuj jaja i żółtka z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę.
Dodaj twarożek i ugotowaną komosą ryżową - wymieszaj.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh63H8xKr4htM_W_h0xQw7L06m5ZhbZKjme7UQ4pyH1TgbjKMe7Xxskj_FyCNliL4mnFLZwnyOM3DRrxrhYrE0DFAfIthEVG_wHkIxBDXD2MZzE0Fy1S7rFLIR4qU4iieRBuS0xs3KMDusx/s200/nalMakKom3.jpg)
Nadziewaj naleśniki masą, zwijaj je w rulony.
Foremkę wysmaruj masłem, ułóż naleśniki na których równomiernie rozsyp wiórki masła.
Zapiekaj naleśniki w piekarniku do chwili, aż będą chrupiące a masa ładnie się zapiecze
(około 35 minut w temp. 170 st.C)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUK_97rpRiwonyfSjI09KaQn0UlKT7c9iVJndPP-DgRHPXOMGbUWjnSbDurkazkjyr9si5ikvAAN8EONKGRpYiYdQ19s60VJDvmQKIIrOAzi2CBlIMm4rDqIIW3PV58FWdu3FJaUDD-J_3/s200/nalMakKom4.jpg)
W międzyczasie wypestkuj śliwki, pokrój je w ćwiartki. Wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody, dodaj kardamon i duś na wolnym ogniu
podsypując niewielką ilością cukru (do smaku zależnie od kwaśności śliwek).
Gdy śliwki lekko się rozpadną dodaj masło, wymieszaj dokładnie, duś jeszcze 5 minut po czym zdejmij z ognia.
Obierz aktinidia, pokrój je na połówki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4GR0deXRLMtzs6jHxJ-MfNErgm7GdGgQhE0zIHc2e6x1g_CmlHNJO9r2xbTlooA1e1vMWOKkY_5Ht1MBVjM9e_M8DuoH_1xOc6-CgOOYddYZSI2tabmEmrD3GpLpsDPIFHVXecFxnvIIf/s640/nalMakKom7.jpg)
Gorące naleśniki po wyjęciu z piekarnika polej sosem ze śliwkami, posyp połówkami aktinidii i listkami mięty.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYA259qWXzXbxO37r3ulIFJdYvVpGBOOJQ42uNLsoXJOyV89-NEY7HlZzfh25uQ6tT5UNpzxZtXKkyhtaRmqM8v0lmfqq_UoAxnj9HSMt5QjrYcrTQG1vPd0zgpyRuGKSxMPI8OIdKT5KR/s400/nalMakKom8.jpg)