Postaram się nadrobić zaległości jak najprędzej i wrzucić najbardziej udane przepisy.
Najpierw .....
Paszteciki wegańskie z cieciorką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioKDr_8zLhwCC_BdFS7_Cb_GavFHWOjOxmdHDoPO4oiJEwCGLElWAm6vRszS5AXTKzCq5svGPNPIeTu_o2LEe7IXkxrxRLJx3CD_T7AOKkwT8H01HhautlXumTkQZCZenxv9-104aADCjK/s400/paszCiec1.jpg)
- 300g mąki uniwersalnej
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki oliwy extra v.
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- 200ml letniej wody
- 200 ml zakwasu
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 pieprz czarny do smaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Do miseczki wlej wodę, dodaj cukier, pokruszone drożdże i pół szklanki mąki pszennej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2S1PH_P9xCAs_is2WeKBm_D2ztxDg_vIxCgz5ptTpk2T_QDC6s9_LySXxcJ0isr6F0ug5QbUVIUCmcsg1t28IrGMwQF8ynIt0WLXvg9Pl7y8VZwAb-VefyKAAdzDPmBAjtMyJ7OREkqs7/s400/paszCiec2.jpg)
Na 2 łyżkach oliwy zeszklij drobno posiekaną cebulkę, dodaj czosnek.
Zestaw z ognia, dodaj cieciorkę i pozostała oliwę - zmiksuj razem na gładką masę.
Tak powstałą pastę do nadziewania dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
Posypując mąką rozwałkuj ciasto, pokrój je na prostokąty. Nadziewaj ciasto pastą z cieciorki, zlepiaj brzegi
i układaj na blaszce.
Pozostaw paszteciki do wyrośnięcia (ok 15 minut), posmaruj je oliwą lub posłodzoną wodą i upiecz na złocisty kolor.
Podawaj je jeszcze ciepłe do wegańskiego barszczu.
Ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuń