Chlebek który upiekłam daleki jest od ideału, ale nie dodałam drożdży tylko zakwas. Dodatek szklanki mielonych orzechów sprawił,że chleb jest trochę ciężki, ale i bardzo pożywny.
Wegański chleb z orzechami
- 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- około 2 szklanek mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka orzechów włoskich mielonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Mąkę pszenną(1 i 1/2 szklanki), żytnią, sól i cukier wsyp do dużej miski. Dodać wodę i zakwas- zacznij wyrabiać. Dodaj mielone orzechy i jeśli potrzeba dodaj nieco więcej mąki pszennej. Wymieszaj, przełóż na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj około 15 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne.
Nakryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość uformuj kulę i umieść na obsypanej mąką blaszce. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Chleb rośnie dość długo - około 5 godz.
Piecz chlebek w nagrzanym piekarniku (wg instrukcji piekarnika) do chwili, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz