Ta propozycja śniadanie to numer jeden dla mojego męża. Uwielbia wszystko co pomidorowe i paprykowe. Jeśli do tych smaków dodać jajeczka - to już pełnia szczęścia!
Dla mnie to nie powiem, też nie lada smakowite śniadanko! Lubię te smaki, jednak najbardziej przepadam za bazylią i sosem pesto. Frittata jest niezwykle aromatyczna i smakowita, a sok pomidorowy ze wzorkiem z pesto dopełnia wszystkie smaki.
Podaję przepis na dwie porcje.
Frittata na razowcu z sokiem pomidorowym i pesto.
- 1 sok 100% pomidorowy Tymbark
- 1 duży pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 3 łyżki startego parmezanu
- pół szklanki oliwy extra V.
- sól do smaku
- pieprz biały i czarny świeżo zmielony
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka masła sklarowanego
- 4 jaja
- 4 łyżki śmietanki kremowej
- 6 kromek razowca najlepiej domowego wypieku
- listki bazylii do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGE-r_SL4KUMz40FN7CVO8M7mIQ6HpVu9X_yiYA_qRClt2ZM-LCUcSdF8dO_8koSHVHy57l8LQIyVVWXPensgLnfLgW5zZ1-ktbOo_P9R79BbM-YWRm8upA6Npojtgael2Vo64N3wG9N7f/s200/fritata1.jpg)
Upraż orzeszki pinii na suchej patelni, ostudź je.
Oberwij listki i czubki bazylii.
W moździerzu utrzyj obrane i posiekane ząbki czosnku ze sporą szczyptą soli.
Ucierając dodawaj orzeszki, listki bazylii i olej porcjami. Na końcu dodaj starty ser i szczyptę zmielonego świeżo białego pieprzu. Powinien powstać gładki sos.
Obierz cebulę i paprykę. Z środka papryki wytnij pół cm. krążki, zaś resztę pokrój w krótkie paseczki. Cebule pokrój w półplasterki. Wybij jaja, dodaj do nich śmietanę i energicznie zmiksuj do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej masło, wsyp cebulę i ułóż krążki papryki jeden obok drugiego.
Wlej w krążki masę jajeczną, ułóż krótkie paski papryki w różyczkę .
Oprósz frittatę solą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym. Zmniejsz ogień, nakryj patelnię pokrywką i zapiekaj do chwili aż masa jajeczna się zetnie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw9B1kRFoirUtjuHQsQQva_5TG25SeTAVfblsx5UCUFtYSijRzf9GT0RkK65X_Y7SAkaS4BnP4V3HCkEZwnJNtCHCSBeR9HsY0HiBQUP0HZaOJzj2cIsWQDe0UcpX2BShLtITql0EJpL3e/s200/fritata4.jpg)
Tostuj kromki chleba razowego, powycinaj z nich kółka o wielkości takiej samej jak kółka paprykowe.
Posmaruj je sosem pesto. Frittatę pokrój w kółka zgodnie ze wzorem różyczek.
Układaj krążki frittaty na tostach posmarowanych pesto.Tak przygotowane kanapki udekoruj listkami bazylii.
Rozlej sok 100% pomidorowy do szklaneczek, udekoruj go wzorkiem z pesto i listkiem bazylii.
Podawaj frittatę na chlebie razowym z pesto z dodatkiem szklanki soku 100 % pomidorowego Tymbark.