![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4dY4c5ZruFvpX0uE1wRJaenVlBJ-EHM0-_w-AbiC_Vb0Tt_KwvgEGx1jluFljUYcZe8xNxxGOdOArUQLhxbbwZ2qCJImWAV0W7bTO86vGSF9ikFPf_K5aY7NzQfOt6Kqt0cgfGecmQ3Pp/s400/WegPlacPiecz.jpg)
Wegańskie placki ziemniaczane z pieczarkami.
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 2 duże cebule
- 1 kg pieczarek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej roślinny do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgNuy6YwV-vOp_HDdS_W8JGtjLSzBNAQS6RWvrw37dyAn-Bdq4iobW09_qxdS0G-zyle9C6djp9w9BumNKlazyrWabnDgC28ULZ1DMInfUAFWEsPEe5JnRr8YP1i-Mp6J2WZ9VOXaIpXZ9/s320/WegPlacPiecz2.jpg)
Umyj pieczarki, obierz jeśli trzeba. Pokrój pieczarki w plasterki. Przesmaż je na rozgrzanej na patelni
1 łyżce oleju. Zdejmij je z patelni, skrop sokiem z cytryny. Obierz cebule, pokrój je w półplasterki. Przesmaż je na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju. Połącz cebulę z pieczarkami, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem - smaż jeszcze chwilę, by cały sos odparował.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkssnRjh0zFt4Uxx3IZzq31DJCRE82IyN5wNiKAeawswhpZBCXGGiFRb1MgqwO2ZZgOYxR6uTiXNgdsEw2wq7A4EQnaulXWX4EfzR11NbVaUQ42U3rLFpbxVAfD0AWjGCyNpdzi5551Hg3/s320/WegPlacPiecz3.jpg)
Obierz ziemniaki, zetrzyj je na drobnej tarce. Dodaj mąkę, orzechy i pół łyżeczki soli.
Odstaw na 5 minut by orzechy lekko napęczniały i wpiły płyn.
Smaż cieniutkie placki na oleju na złoty kolor.
Na plackach ułóż podgrzane pieczarki i listki pietruszki.
Podawaj placki od razu.
Super przepis!
OdpowiedzUsuńNie omieszkam wypróbować - i to w najbliższej przyszłości :)
OdpowiedzUsuń