Część inaczej, ale o tym już w następnym przepisie.
Racuchy gryczane z kawiorem.
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka płatków gryczanych błyskawicznych
- 1 szklanka mleka
- 200 ml wody
- 1 jajo
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki stopionego masła
- 30 g drożdży
- olej roślinny do smażenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml jogurtu lub śmietanki
- mały słoiczek kawioru
- koper do dekoracji
Lekko podgrzej 250 ml mleka, dodaj pół szklanki mąki i rozkruszone drożdże oraz
cukier. Wymieszaj. Tak przygotowany rozczyn odstaw w ciepłe miejsce.
Płatki zalej wodą. Gdy drożdże ruszą dodaj pozostałe składniki czyli mąkę, płatki z wodą,
jajo, sól i masło. Wymieszaj ciasto dokładnie i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno być w konsystencji gęstej śmietanki. Jeśli trzeba dosyp odrobinę mąki lub dolej wody.
Usmaż racuchy na rozgrzanym oleju, ułóż je na ręczniku papierowym by pozbyć się tłuszczu.
Podawaj racuchy z kleksem jogurtu lub śmietanki (jeśli nie dbasz o kalorie) i kawioru udekorowane koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz