13 stycznia 2012

Ozorki w galarecie

To znowu smakołyk mojego męża.
Przepada z mięskiem w galarecie.


Ozorki w galarecie

  • 3 ozory wieprzowe
  • włoszczyzna 
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • żelatyna

Ozory zalej wodą  - gotuj przez kilkanaście minut.
Odlej wodę, zalej nową wodą, najlepiej źródlaną i dodaj startą w łezkę włoszczyznę (korzenie).
Lekko solimy. Możesz dodać zamiast startej 2 łyżki włoszczyzny solonej. Gotuj ozory na wolnym ogniu do miękkości.
Ozory obierz i pokrój. Do bulionu dodaj  żelatynę w proporcji wg przepisu na opakowaniu na
żelatynie. Dopraw go solą i pieprzami - galaretka powinna być lekko pikantna.
Włóż pokrojone ozorki do foremki, najlepiej silikonowej i zalej galaretką.
Odstaw do studzenia.
Podaj  ozorki w galarecie skropione cytryną.

2 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa :) Chciałabym kiedyś zrobić, ale boję się, że mogłyby mi się nie udać...

    OdpowiedzUsuń
  2. To naprawdę jest prosty przepis - najważniejsza jest proporcja żelatyny (na opakowaniu żelatyny) i pikantne doprawienie rosołu.

    OdpowiedzUsuń