Bułeczki razowe.
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 200 g mąki uniwersalnej
- 2 łyżki oliwy extra v.
- 200ml letniej wody
- 200 ml zakwasu
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (zakwas, oliwę, mąkę pszenną i pełnoziarnistą,sól) - wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto powinno być dość gęste.
Posypując mąką formuj bułeczki , układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przesmaruj górę bułeczek olejem.
Upiecz je w nagrzanym piekarniku na złocisty kolor.
Ale ciemne! Zdrowe buły. Pychota! :)
OdpowiedzUsuń