Niewątpliwie jedną ze zdrowszych diet jest dieta wegańska, a nawet dieta związana ze stylem życia.
Na temat weganizmu można poczytać na innych stronkach, można w wikipedii znaleźć znaczenie tego słowa.
Ja w najbliższym czasie postaram się gotować w tym nurcie.
Na początek
- 500g mąki uniwersalnej
- 1/2 szklanki oliwy extra v.
- 350 ml letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 szklanka miąższu z dyni
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
Przygotuj miąższ dyni- ugotuj pokrojoną w kostkę obraną dynię ( sam miąższ)
na parze lub upiecz w piekarniku.
Powinien być tak miękki, by się rozpadał.Ostudź go.
100 ml letniej wody wlej do miseczki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj
resztę wody,mąkę,sól i zioła - wymieszaj.
Dodaj miąższ dyni i oliwę - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto powinno być średnio- gęste.
Wyłóż ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posyp orzechami i odstaw jeszcze do wyrośnięcia.
Piecz chlebek w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumieni, a patyczek będzie po nakłuciu będzie suchy.
Zrobiłam, bez orzechów, z innymi przyprawami i na mące pełnoziarnistej. Bardzo ciekawy chleb, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że chlebuś się udał!
OdpowiedzUsuńJakich przypraw użyłaś?