Nie używamy mięsa, które na ogół długo trzeba gotować.
Kilka dni temu ugotowałam taka zupkę ekspresową.
Wegańska zupa z porów.
- 2 pory
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 litry wody źródlanej
- 2 łyżki solonej mieszanki warzywnej
- 2 łyżki kaszki manny
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól, pieprz biały do smaku
- natka pietruszki
Oczyszczone i pokrojone w półplasterki pory (tylko jasna część) wrzuć na rozgrzany na patelni olej.
Przesmaż je przez 5 minut, następnie zalej wodą. Dodaj jarzyny i gotuj około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj lubczyk i wymieszaną w małej ilości wody kaszkę mannę, która zagęści delikatnie zupę.
Dopraw zupę solą i pieprzem. Po kilku minutach gotowania dodaj natkę pietruszki i zdejmij zupę z ognia.
Podawaj zupę gorącą. Można zupę zabielić śmietanką sojową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz