je wykroić i dodać do....na przykład soczewicy.
Taka soczewica podana na liściach sałaty bardzo apetycznie wygląda i nawet kusi takiego mięsożercę, jakim jest mój mąż.
Soczewica w sałacie rzymskiej.
- 1 średnia sałata rzymska
- 4 łodygi selera naciowego
- 200g soczewicy
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- pieprz czarny i ziołowy do smaku
- sól
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- szczypta chili
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- pomidorki koktajlowe i pietruszka do dekoracji
Zamocz soczewicę na 1 godzinę. Ugotuj ją do miękkości .
Obierz cebulę pokrój ją w kosteczkę.
Zeszklij ją na rozgrzanym oleju, dodaj ugotowaną soczewicę (bez płynu), paprykę suszoną, przecier pomidorowy, pieprz czarny i ziołowy oraz bazylię. Dopraw ją solą i chili do smaku
Duś kilkanaście minut, by sos lekko odparował.
Pokrój drobno łodygi selera naciowego.
Listki sałaty rzymskiej umyj, osusz i zetnij twarde łodygi. Pokrój je drobno i dodaj do soczewicy razem z selerem naciowym. Poduś kilka minut, aż warzywa stracą surowy smak, ale pozostaną chrupiące.
Z miękkich części liści złóż łódeczkę i nałóż na nią porcję soczewicy. Udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz