Przepada z mięskiem w galarecie.
Ozorki w galarecie
- 3 ozory wieprzowe
- włoszczyzna
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- żelatyna
Ozory zalej wodą - gotuj przez kilkanaście minut.
Odlej wodę, zalej nową wodą, najlepiej źródlaną i dodaj startą w łezkę włoszczyznę (korzenie).
Lekko solimy. Możesz dodać zamiast startej 2 łyżki włoszczyzny solonej. Gotuj ozory na wolnym ogniu do miękkości.
Ozory obierz i pokrój. Do bulionu dodaj żelatynę w proporcji wg przepisu na opakowaniu na
żelatynie. Dopraw go solą i pieprzami - galaretka powinna być lekko pikantna.
Włóż pokrojone ozorki do foremki, najlepiej silikonowej i zalej galaretką.
Odstaw do studzenia.
Podaj ozorki w galarecie skropione cytryną.
Smak dzieciństwa :) Chciałabym kiedyś zrobić, ale boję się, że mogłyby mi się nie udać...
OdpowiedzUsuńTo naprawdę jest prosty przepis - najważniejsza jest proporcja żelatyny (na opakowaniu żelatyny) i pikantne doprawienie rosołu.
OdpowiedzUsuń