Możesz przygotować je jako dodatek do pieczywa na romantyczną kolację w formie serduszek.
Masełko oliwkowe.
- 200g masła wiejskiego
- 2 łyżki oliwy extra v.
- 1/2 szklanki oliwek nadziewanych papryką
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- szczypta chili
Zmiksuj miękkie wiejskie masło (lub samodzielnie zrobione) z oliwą bardzo dobrej jakości.
Oliwki posiekaj drobniutko zostawiając kilka do dekoracji.
Do miękkiego masła dodaj posiekane drobniutko oliwki i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj słodką paprykę, odrobinę chili do smaku. Znowu wymieszaj i sprawdź czy masełko jest odpowiednio pikantne.
Tak przygotowane masełko przełóż do foremek silikonowych w kształcie serduszek (lub innych).
Wstaw do lodówki.
Gdy masełko stężeje przełóż masełko na talerzyk.
Udekoruj je paseczkami oliwek. Masełko możesz podać do pieczywa lub racuchów drożdżowych.
Sądzę, że masełko dobrze by smakowało z chlebkiem typu focaccia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz