Strony

26 stycznia 2012

Bułeczki razowe.







Bułeczki razowe. 
  • 300g mąki   pełnoziarnistej 
  • 200 g mąki  uniwersalnej
  • 2 łyżki oliwy extra v.
  • 200ml letniej wody
  • 200 ml zakwasu
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego





 Do miski wlej wodę, dodaj cukier, pokruszone drożdże i pół szklanki mąki pszennej.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (zakwas, oliwę, mąkę pszenną i pełnoziarnistą,sól) - wyrób ciasto  i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto powinno być dość gęste.
Posypując mąką  formuj  bułeczki , układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia  blaszce.  Przesmaruj górę bułeczek olejem.
 Upiecz je w nagrzanym piekarniku na złocisty kolor.

1 komentarz: